0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ismét egyre több pulykát eszünk

A koronavírus előtti időszakban az éttermekben és a szállodákban az egyik leginkább felkapott étel a pulykahús volt. Ezt számolta fel a vírus azzal, hogy az éttermek étlapjáról folyamatosan kezdett kiszorulni a szárnyas.

Amíg a hazai piac továbbra is csirke- és sertéstenyésztés központú, addig

a Talentis Agro Zrt. tavaly teljesen felszámolta a tojótyúk tenyésztést az összes telephelyén, mivel óriási kockázatot látott a tojástermelésben.

A hazai tojáspiac sajátossága ugyanis az, hogy két nagy és nyolc közepes szereplője lefedi a termékpályát és nem alakult ki az a szövetkezeti rendszer, ami Ausztriában sikeressé tette a termelést. Idehaza – az elmúlt öt év átlagát nézve – három hónapon keresztül lehet bevételt elérni a tojás értékesítésével, míg a többi kilenc hónapban nem.

Makai Szabolcs vezérigazgató szerint ezért is döntöttek inkább a pulykatenyésztés mellett, hiszen a Gallicoop-nak köszönhetően a cégcsoporton belül rendelkezésre áll ehhez a teljes integráció, valamint a jól bejáratott kereskedelmi hálózat.

Telepeinket sikeresen átállítottuk pulykatenyésztésre, amellyel jelentősen növelni kívánjuk a számukat a következő években. A pulykáról tudni kell, hogy nem meghatározó a hazai piacon, a csirkével – mint a legolcsóbb állati fehérjeforrással – nem veszi fel a versenyt, de a különlegessége az, hogy teljesen más a hússzerkezete, a zsírösszetétele, ezért a külföldi piacokon nagy rá a kereslet – emiatt szavaztunk a fejlesztésre, de bízunk abban, hogy a korábbi sikeres kampányoknak köszönhetően idehaza is növekszik majd a pulykahús iránt az érdeklődés

– összegezte a vezérigazgató.

A hazai pulykafogyasztás népszerűsítésére az utóbbi években több sikeres kezdeményezés is történt, de a világjárvány és az energiaválság miatt inkább pénzügyi szempontok alapján döntöttek ismét a vásárláskor. Bár  kevés szó esik róla, a háttérben közben komoly fejlesztések zajlottak, amelynek egy része a hazai állomány növelése.

Fotó: Gallicoop

Az idehaza nevelt pulykára döntő részben továbbra is a külföldi piac tart igényt, de a nagy versenytársakkal szemben úgy tűnik, érdemes emelni a tétet – elsősorban a fejlesztésekkel –, mert a felmérések szerint lehetséges feljebb lépni a ranglétrán.

A Gallicoop Zrt. neve ráadásul nem csak idehaza, hanem külföldön is meghatározó, és kis túlzással egyeduralkodó a pulykafeldolgozó üzletágban: az árbevétel 70%-a exportból tevődik össze.

A jelenlegi 3 millió körüli éves megtermelt mennyiség a versenytársakhoz képest – lengyelek, németeket, franciák – csekély, ugyanis az említett országok 6-7 millió pulykát dolgoznak fel. A tulajdonosi kör egy olyan stratégiai tervet fogadott el, ami 2028-ig szól. A 3,2 millió, éves szintű feldolgozást – a folyamatban lévő kapacitásbővítéssel és felújításokkal – 4 millióra szeretnék növelni. Ruck János vezérigazgató nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a következő kitűzött cél a 4,7 millió darabszám lenne, 2028-ban pedig egy műszakban 5-6 milliót dolgoznának fel és – ha a piaci lehetőségek úgy alakulnak – akkor 2 műszakban képesek lesznek 8-10 millió pulykából készült terméket is külföldre szállítani. A jelenlegi üzem részbeni automatizálását követően a tulajdonosi kör fontolgatja egy teljesen új üzemnek a megépítését is.

Ez is érdekelhet:

Megtört a csökkenési trend: ismét sorra dobáljuk ki a készételeket

Színpompás tollasok

Forrás: Talentis Agro

Magazin ajánló: