Kedd: az árpa napja.
Mákos árpakása (2 adag): fél csésze szemes árpát főzzünk puhára két csésze növényi tejben. Miután néhány percig hűtöttük, botmixerrel kicsit megdolgozzuk. Utána keverjünk bele egy evőkanálnyi szirupot, két evőkanál darált mákot és három evőkanál mazsolát.
Szerda: a köles napja.
Almás köleskása (2 adag): negyed csésze kölest főzzünk puhára egy csésze natúr almalé és víz fele-fele arányú keverékében. Adjunk hozzá egy reszelt, vagy apróra kockázott almát, egy evőkanál mazsolát és egy csipet fahéjat.
Csütörtök: a rozs napja.
Granola: forgassunk össze 200 g zabpelyhet, 100 g rozspelyhet, 50 g hajdinapelyhet, 50 g kókuszcukrot, 50-50 g durvára vágott törökmogyorót és pekándiót. Olvasszunk fel 100 g kókuszolajat, adjunk hozzá 3 evőkanál nádcukorszirupot és 1 teáskanál vaníliaport. Keverjük össze egy nagyobb tepsiben a száraz és a nedves hozzávalókat, majd terítsük szét. 140 °C- ra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig. Miután kihűlt keverjünk hozzá 50 g mazsolát, 50 g kisebb darabokra vágott aszalt sárgabarackot, valamint 50 g apróra darabolt étcsokit. Tegyük légmentesen záródó üvegbe. Igény szerint adagoljuk.
Péntek: a zab napja.
Zabkása mogyoróvajjal (2-3 adag): forraljunk fel 375 ml tejet, szórjunk bele 60 g finom szemcséjű zabpelyhet (lehet hagyományos is, de akkor hosszabb főzési időre kell számítani), adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és egy csipet só társaságában alacsony lángon időnként megkeverve kb. 10 perc alatt, főzzük puhára. Keverjünk hozzá 3 evőkanál natúr mogyoróvajat, 2 evőkanál mazsolát és díszítsük banánkarikákkal.
Kása hétvégén is

Fotó: MMG
Szombat: a kukorica napja.
Kukoricakása aszalt szilvalekvárral (2 adag): öt evőkanálnyi kukoricadarát főzzünk meg 525 ml kókusztejben egy teáskanál cukorral. Adagoljuk tálkákba és csorgassuk rá a lekvárt.
Aszalt szilvalekvár: 100 g aszaltszilvát áztassunk be annyi langyos vízbe, amennyi kissé ellepi. Miután megpuhult, keverjünk hozzá egy csipet fahéjat és turmixoljuk selymes állagúvá.
Vasárnap: a búza „ünnepnapja”.
Nyers búzamüzli gazdagon: keverjünk össze 50 g 2-3 napos csíráztatott búzát, 4 evőkanál joghurtot, egy csipet fahéjat, egy kisebb banánt felkarikázva és egy őszibarackot összekockázva. Csorgassunk rá egy kevés szirupot. Evés közben jó alaposan őröljük meg saját malmunkkal.
Minden alkalommal, amikor másféle gabonát választunk a leggyakrabban használt búza helyett, fokozzuk étrendünk és életünk változatosságát.
További érdekességek:
Őszi italok zabból, gesztenyéből, édesburgonyából: 5 melengető ötlet
Édesburgonya: szívbarát, immunerősítő és akár 5 perc alatt kész van