A forró italok fogyasztása nemcsak azért jó nekünk, mert a meleg kellemesebb érzetet kelt, mintha hideget, vagy szobahőmérsékletűt innánk, hanem a folyadékok hozzávalói (elsősorban a fűszerek) termikus tulajdonságai miatt is. Az őszi-téli italokban leggyakrabban használt fűszerek (például a fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér), termikus hatásukat tekintve mind-mind melegek, illetve forrók.
Fehér forró csoki italok
Forrósítsunk fel 500 ml növényi tejalternatívát (mandula, rizs, zab, kókusz), öntsünk bele fél csésze vegán fehér csokicseppet, és kevergessük addig, amíg elolvad. Azonnal öntsük csészékbe és hintsünk a tetejükre egy csipet reszelt tonkababot.

Édesburgonyás latte
Turmixoljunk össze 150 g főtt édesburgonyát 300 ml forró kókusztejjel és egy icipici fahéjjal. Aki hígabbra szeretné, tehet még hozzá némi kókusztejet vagy vizet. Tejszínhabbal és egy pici fahéjjal koronázzuk meg.

Forró gesztenyés tej
Nyolc-kilenc darab főtt gesztenyét turmixoljunk selymesen simára 500 ml mandulatejjel, 2 teáskanál nádcukorral, és egy csipet fahéjjal. Forraljuk fel lassan, majd kapcsoljuk ki a hőforrást, és rögvest öntsük csészékbe.
