0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 20.

Őszi italok zabból, gesztenyéből, édesburgonyából: 5 melengető ötlet

Igazi, hamisítatlan őszi időnk van, sok esővel, szemerkéléssel, hűvös borongóssággal, vastagabb holmikat igénylő reggelekkel és estékkel. Jólesik ilyenkor egy forró bögrét szorongatni.

A forró italok fogyasztása nemcsak azért jó nekünk, mert a meleg kellemesebb érzetet kelt, mintha hideget, vagy szobahőmérsékletűt innánk, hanem a folyadékok hozzávalói (elsősorban a fűszerek) termikus tulajdonságai miatt is. Az őszi-téli italokban leggyakrabban használt fűszerek (például a fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér), termikus hatásukat tekintve mind-mind melegek, illetve forrók.

Íme, néhány dédelgető, alkohol-, és serkentőszermentes itóka, ami megmelenget reggel vagy egy cseppnyi kikapcsolódást nyújt este, a hosszú munkanap után.

Fehér forró csoki italok

Forrósítsunk fel 500 ml növényi tejalternatívát (mandula, rizs, zab, kókusz), öntsünk bele fél csésze vegán fehér csokicseppet, és kevergessük addig, amíg elolvad. Azonnal öntsük csészékbe és hintsünk a tetejükre egy csipet reszelt tonkababot.

forró csokoládé, őszi ital, cukros édesség tejszínhabbal
Illusztráció/Designed by: Freepik

Édesburgonyás latte

Turmixoljunk össze 150 g főtt édesburgonyát 300 ml forró kókusztejjel és egy icipici fahéjjal. Aki hígabbra szeretné, tehet még hozzá némi kókusztejet vagy vizet. Tejszínhabbal és egy pici fahéjjal koronázzuk meg.

kávé tejszínhabbal
Illusztráció/Designed by: Freepik

Forró gesztenyés tej

Nyolc-kilenc darab főtt gesztenyét turmixoljunk selymesen simára 500 ml mandulatejjel, 2 teáskanál nádcukorral, és egy csipet fahéjjal. Forraljuk fel lassan, majd kapcsoljuk ki a hőforrást, és rögvest öntsük csészékbe.

kakaó bögrében, keksszel, cukros édesség
Illusztráció/Designed by: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: