0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Csipkebogyó tea: ha nem is a C-vitamin miatt, de azért van okunk fogyasztani

A csipkebogyó kiváló forrása a C-vitamin komplexnek, ami azt jelenti, hogy nemcsak aszkorbinsavat tartalmaz, (ami az általunk C-vitaminként ismert vegyület), hanem olyan bioflavonoidokat is, amelyek segítik a C-vitamin hasznosulását.

A csipkebogyó egyszerűen csodálatos. Csodálatos annak, aki ősszel, érés után minél hamarabb és még nyersen el tudja fogyasztani.

És egy kis illúziórombolás: a csipketea nem tekinthető a C-vitaminpótlás hatékony módjának. Mivel a C-vitamin állás, szárítás, áztatás, főzés, fény, és fém eszközökkel való érintkezés hatására csökken, illetve megsemmisül.
csipkebogyó
Csipkebogyó lekvár – képünk illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

 

De sebaj, mert ez a fanyarkás ízű áltermés más hatóanyagokat is tartalmaz. Valószínűleg ők az igazán fontosak számunkra. Például míg a C- vitaminnak árt a hő, a likopin éppen a melegítés hatására válik hasznosíthatóbbá. Vagy ott vannak a polifenolok és még sok minden más.

A csipkebogyó értékei

Polifenoljai megakadályozzák az öregedést, és betegségeket okozó oxidatív stresszt oly módon, hogy elfogják a szabad gyököket, vagyis megelőzik a felhalmozódásukat. Emellett támogatják a kulcsfontoságú immunsejtek termelődését, amelyek aztán szükség esetén szembe szállnak a kórokozókkal.

csipkebogyó

C-vitaminja serkenti a kollagéntermelést, ezáltal javítja a  bőr struktúráját.
A benne található asztaxantin pedig lassítja a már meglévő kollagén lebomlását.
Stimulálja a mellékveséket.
Likopinja fokozza az UV-fénnyel szembeni ellenállóképességet.
A csipkebogyópor fogyasztása jótékony hatással van a szérumkoleszterinszintre, és a vérnyomásra, valamint támogatja a nitrogén-monoxid termelődését.
Erős antioxidánsai segítenek kordában tartani a gyulladásos reakciókat.
Bőséges pektintartalmával nemcsak a mikrobiótát táplálja, hanem a C-vitamin kiürülését is lassítja.
Magolaja gazdag esszenciális zsírsavakban.
Hasznos lehet a  szezonális allergiával,  illetve a  hisztaminproblémákkal küzdők számára.

Fotó: Csatlós Norbert

Fogyasszuk úgy, ahogy kedvünk tartja

Teaként, szörpként, lekvárként, tényleg ahogy csak kívánjuk. Csak engedjük el azt a mítoszt, hogy a csipkebogyó jó vitaminforrás. A friss, és nyers állapotában benne található C-, E-, és P-vitamin tárolás, és hőkezelés hatására nagy valószínűséggel teljesen tönkre megy. Így ezután már csak a strapabíróbb hatóanyagjaira számíthatunk. Viszont a kutatások arra engednek következtetni, hogy azokért is megéri fogyasztani. Akkor nem maradt más hátra, csak hogy készítsünk végre egy jó teát.

Csipketea: tegyünk másfél evőkanál szárított csipkehúst egy lábasba és öntsünk rá félliter vizet. Forraljuk fel a vizet, majd kis lámgon főzzük további 10 percig. Szűrés után fogyaszthatjuk.

Amikor magunk dolgozzuk fel a csipkebogyót, az áltermésen belül elhelyezkedő szúrós képződményeket mindenképpen távolítsuk el, mert irritációt okozhatnak.

Aki szereti, igyon nyugodtan egy forró csipketeát, de ha meghűléses nyavalyával küzd, de érdemes bevennie mellé a megfelelő adag C-vitamint is.

További érdekességek:

Különleges csemegék az őszi virágoskertből: 3 ehető dísznövény

Zárjuk az őszt üvegekbe!

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: