0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 9.

Zárjuk az őszt üvegekbe!

A befőzés ne csak a nagymamák privilégiuma legyen, bátran álljunk neki! Ha nem gondolkodunk óriási mennyiségekben, akkor igazán nem nagy kihívás, és sokkal finomabb a saját készítésű.

Tegyünk el mindent télire, amihez csak kedvünk van! De amit mindenképp érdemes saját kezűleg eltenni, az a lecsó, a zakuszka és a lekvár. Ezekből nem tudunk az üzletekben olyan jó minőségűt venni, mint amilyet magunk készíthetünk.

Fotó: Fontos Éva

A befőzéshez mindig tiszta eszközöket használjunk, az üvegeket is frissen mossuk el újra. Érdemes egy 10 literes fazekat, az üvegek töltéséhez egy nagy tölcsért, a lekvárokhoz pedig külön fakanalat beszerezni.

Célszerű érett alapanyagokkal dolgozni.

Ha nem a kertünk terméseit dogozzuk föl, akkor érdemes kimenni a piacra és ott beszerezni. A nagyobb piacokon mindig találunk picit túlérett gyümölcsöt, amit olcsóbban adnak, de befőzni pont ez a legjobb.

Lecsó

Hozzávalók: 80-90 dkg vöröshagyma, 3 kg lecsópaprika, 4 kg paradicsom, kacsazsír, só, bors, 2 tk őrölt kömény, 1 púpos tk őrölt fűszerpaprika, 1 késhegynyi nátrium benzoát.

Tegyünk bele néhány piros húsú paprikát is!

A fenti mennyiség éppen belefér egy 10 literes lábasba. A vöröshagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra, tegyük föl a zsiradékra dinsztelődni. Közben mossuk meg és aprítsuk föl a paprikát.

Ha a hagyma már puha, tegyük hozzá a paprikát, és a fűszereket, majd pároljuk őket együtt, amíg a paprika kicsit összeesik.
Üvegekbe úgy szedjük, hogy a folyadék ellepje.

Ezalatt mossuk meg és aprítsuk föl a paradicsomot, és tegyük az edénybe. Időnkét megkeverve főzzük, amíg felforr, majd még 10 percig. Ezalatt levet ereszt, és majdnem szétesik a paradicsom. Nem kell készre főzni, mert ezt majd felhasználáskor tesszük meg.

Szedjük forrón 0,5 literes üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba, amíg kihűlnek, utána mehetnek a kamrapolcra.

Babos zakuszka

Hozzávalók: 2,8 kg paprika (kápia, piros kaliforniai, lecsó színesre érve és halvány sárgán vegyesen), 40 dkg paradicsom, 40 dkg vöröshagyma, 1 közepes padlizsán, 2 db fehér babkonzerv, 2 közepes babérlevél, só, bors, olaj, 1 késhegynyi nátrium benzoát.

A paprikákat félbevágjuk, kicsumázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Valamint a paradicsomokat is félbe, a padlizsánt négybe vágva szintén a tepsibe tesszük és kb. 30 percig sütjük (180 fok légkeverés). A hagymát apróra vágjuk és alaposan megpároljuk a zsiradékon.

Ha a zöldségek megsültek, kicsit hűlni hagyjuk őket, majd lehúzzuk a héjukat és kicsit összevágva a hagymához adjuk a levükkel együtt, majd fűszerezzük.
Zakuszka pirítóssal és sajttal

Gyakran kevergetve nagyon sokáig főzzük, amíg a leve elfő és szinte pépessé válik. A babot a leve nélkül adjuk hozzá kb. félidőben. Akkor van kész, mikor az olaj feljön a tetejére. Lehúzzuk a tűzről, turmixoljuk, és újra addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Forrón szedjük kis üvegekbe, minden üveg tetejére öntsünk egy kis olajat, hogy ellepje.

Tegyük száraz dunsztba, amíg kihűl, kb. egy éjszakára. Felbontás után tároljuk hűtőszekrényben, és fogyasszuk el három napon belül.

Körtés szilvalekvár

Hozzávalók: 2 kg szilva, 2,5 kg körte, kb. 0,5 kg cukor, fahéj ízlés szerint, 1 késhegynyi nátrium benzoát.

Bármilyen fajta körtét használhatunk

A gyümölcsöket mossuk meg, magjukat vegyük ki, a körtét pucoljuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Egy lábasban közepes hőfokon tegyük fel főni a cukorral, a fahéjjal és a tartósítószerrel. Gyakran kevergetve főzzük, amikor elkezd sűrűsödni, vegyük alacsony hőfokra és kevergessük folyamatosan.

Közben kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ez függ a gyümölcs érettségétől és az egyéni ízlésünktől.

Forrón szedjük üvegekbe, és tegyünk száraz dunsztba, amíg kihűl.

Körtés szilvadzsem pohárkrém, zabkeksszel és mézes görög joghurttal

Ez is érdekelhet:

Melegen ajánlott reggelik az őszi napokra: a 6 legjobb napindító

Az 5 legjobb őszi szuperélelmiszer

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: