Tegyünk el mindent télire, amihez csak kedvünk van! De amit mindenképp érdemes saját kezűleg eltenni, az a lecsó, a zakuszka és a lekvár. Ezekből nem tudunk az üzletekben olyan jó minőségűt venni, mint amilyet magunk készíthetünk.

A befőzéshez mindig tiszta eszközöket használjunk, az üvegeket is frissen mossuk el újra. Érdemes egy 10 literes fazekat, az üvegek töltéséhez egy nagy tölcsért, a lekvárokhoz pedig külön fakanalat beszerezni.
Ha nem a kertünk terméseit dogozzuk föl, akkor érdemes kimenni a piacra és ott beszerezni. A nagyobb piacokon mindig találunk picit túlérett gyümölcsöt, amit olcsóbban adnak, de befőzni pont ez a legjobb.
Lecsó
Hozzávalók: 80-90 dkg vöröshagyma, 3 kg lecsópaprika, 4 kg paradicsom, kacsazsír, só, bors, 2 tk őrölt kömény, 1 púpos tk őrölt fűszerpaprika, 1 késhegynyi nátrium benzoát.

A fenti mennyiség éppen belefér egy 10 literes lábasba. A vöröshagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra, tegyük föl a zsiradékra dinsztelődni. Közben mossuk meg és aprítsuk föl a paprikát.

Ezalatt mossuk meg és aprítsuk föl a paradicsomot, és tegyük az edénybe. Időnkét megkeverve főzzük, amíg felforr, majd még 10 percig. Ezalatt levet ereszt, és majdnem szétesik a paradicsom. Nem kell készre főzni, mert ezt majd felhasználáskor tesszük meg.
Babos zakuszka
Hozzávalók: 2,8 kg paprika (kápia, piros kaliforniai, lecsó színesre érve és halvány sárgán vegyesen), 40 dkg paradicsom, 40 dkg vöröshagyma, 1 közepes padlizsán, 2 db fehér babkonzerv, 2 közepes babérlevél, só, bors, olaj, 1 késhegynyi nátrium benzoát.
A paprikákat félbevágjuk, kicsumázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Valamint a paradicsomokat is félbe, a padlizsánt négybe vágva szintén a tepsibe tesszük és kb. 30 percig sütjük (180 fok légkeverés). A hagymát apróra vágjuk és alaposan megpároljuk a zsiradékon.

Gyakran kevergetve nagyon sokáig főzzük, amíg a leve elfő és szinte pépessé válik. A babot a leve nélkül adjuk hozzá kb. félidőben. Akkor van kész, mikor az olaj feljön a tetejére. Lehúzzuk a tűzről, turmixoljuk, és újra addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Forrón szedjük kis üvegekbe, minden üveg tetejére öntsünk egy kis olajat, hogy ellepje.
Körtés szilvalekvár
Hozzávalók: 2 kg szilva, 2,5 kg körte, kb. 0,5 kg cukor, fahéj ízlés szerint, 1 késhegynyi nátrium benzoát.

A gyümölcsöket mossuk meg, magjukat vegyük ki, a körtét pucoljuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Egy lábasban közepes hőfokon tegyük fel főni a cukorral, a fahéjjal és a tartósítószerrel. Gyakran kevergetve főzzük, amikor elkezd sűrűsödni, vegyük alacsony hőfokra és kevergessük folyamatosan.
Forrón szedjük üvegekbe, és tegyünk száraz dunsztba, amíg kihűl.

Ez is érdekelhet:
Melegen ajánlott reggelik az őszi napokra: a 6 legjobb napindító