0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Kutatás határok nélkül: íme, a magyar elnökség az EUFRIN-ben

Az EUFRIN (Európai Gyümölcskutató Intézeti Hálózat) 1993-ban alakult, hogy összehangolja az európai gyümölcstermesztési kutatásokat. Magyarország 2000-ben csatlakozott, jelenlegi elnöke Dr. Bujdosó Géza.

Fontos feladat a szervezet súlyának megőrzése, az aktív képviselet és a tagországok körének bővítése. A magyar elnökség alatt Bulgária taggá lépett elő, míg Görögország, Szlovákia, Észak-Macedónia tagjelölti státuszt kapott, csatlakozásuk hamarosan lezárul. Küszöbön áll az új portugál, moldáv és török képviselő megválasztása is.

körtefa
Illusztráció/Designed by: Freepik

A szervezet döntéshozói testületének idei ülésén elhangzott, hogy jelentős beruházások történtek a lengyel gyümölcskutatásban, a Skierniewicében található kertészeti kutatóintézet folyamatos és nagymértékű anyagi támogatást kapott, így teljesen új épületeket, kutatási infrastruktúrát alakítottak ki. Hasonló eredményekről számolt be a bolgár képviselő: elmondása szerint a kutatási hátterük anyagi része stabilan és rövidtávon előreláthatóan rendezett.

A svájci képviselő ismertette az új, illetve megújított gyümölcstermesztési kutatási struktúrát, ami az ökológiai termesztésre való átálláson alapul. Lettországban a korábbi évekhez képest kiszámíthatóbbá vált a gyümölcskutatás anyagi háttere, így hosszabb távú tartamkísérleteket indítottak, valamint jelentősebb eszközbeszerzésbe fogtak.

Az öntözővízzel kapcsolatos témák és az öntözés munkacsoport igen sikeres évet tudhat maga mögött, folyamatban van az elnyert COST pályázatuk megvalósítása, melyben közel nyolcvan kutatóműhely és vállalkozás vesz részt. A kajszi és őszibarack munkacsoportban egyre nagyobb figyelem irányul a kajszikutatással kapcsolatos kérdésekre az eredmények jobb összehasonlítása, összehangolása érdekében. A gyümölcsritkítás munkacsoport tagjai tudnak a leghatékonyabban együtt dolgozni a szakma képviselőivel, mert évente rendszeresen találkoznak és megvitatják a számos európai kutatóműhelyben, egymástól eltérő klíma­adottságok mellett beállított, kémiai szerekkel végzett kísérleti eredményeket.

Szerző: Dr. Bujdosó Géza

MATE KERTI Gyümölcstermesztési

Kutatóközpont

Ajánljuk még:

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: