Ritkán előfordul, hogy a virágra leszálló méh lábán lévő pollencsomó más növénytől származik. Erre példa, hogy százszorszép virágon megpihent méh lábán a narancssárga színű pollencsomó pongyola pitypangtól származott.
A pollencsomóminták növényfaji összetétele jól jelzi, hogy milyen a terület növényfaji gazdagsága.
Milyen az egyes növényfajok hordási gyakorisága?
Az egymás közelében lévő méhcsaládok sem mindig egyformán keresik fel a növényfajokat. A kora tavaszi hordásnál még jellemző, hogy hasonlóan néhány növényfajt, például a füzet és a pongyola pitypangot, gyümölcsöt részesítik előnyben, de később a hordási területen előforduló valamennyi növényfaj között válogatnak.

Az adott területen lévő és a méhek számára hasznosítható növények faji összetételét a talajviszonyok és a klimatikus tényezők jelentősen befolyásolják. Az időjárási jellemzők, mint a hőmérséklet, a csapadék, a szél és a páratartalom egy-egy terület növényállományának hasznosíthatóságát befolyásolják. Megfigyelhető, hogy a méhek a pollencsomót főleg a csapadékmentes napokon gyűjtik, de csendes, meg-megújuló szitáló eső idején is képesek hordani. Huzamosan csapadékos, hűvös időjárás idején alig van pollencsomóhordás.

A pollencsomóknál időnként megfigyelhetők csak a felszínre kenődött, egyéb növényfaj pollenszemcséi. A valóban vegyes, általában két-három fajt egyidejűleg tartalmazó pollencsomószemcse csak kis mennyiségben, általában 2–5 százalékban fordul elő a pollencsomómintákban.
A területspecifikus növényfajok az előfordulási gyakoriságuk alapján különböző spektrumokba sorolhatók.

A következő kategóriába, a kiegészítő I. spektrumba az összes minta 50–74 százalékában, a kiegészítő II. spektrumba az összes 10–49 százalékában, maradék spektrumba a minták kevesebb mint 10 százalékában előforduló fajok tartoznak.
Az alapspektrumhoz tartozó fajok különböző gyakorisággal fordulhatnak elő, vezérpollenként (>45 százalék), kísérő pollenként (16–45 százalék), fontos egyedi pollenként (3–15 százalék) vagy egyedi pollenként (<3 százalék). (Folytatjuk.)
Rőzséné dr. Büki Etelka
élelmiszerbiztonság-minőségügy szakértő, mikroszkópos vizsgáló