Meszes talaj, gránit alapkőzet – ahogyan a Velencei hegységtől elvárjuk –, legfelül 20-80 centiméteres humusz takarja a sárgás vulkáni kőzetmáladékot. Alanyt is a talajvizsgálatok figyelembevételével választottak, így esett a választásuk a Fercal-ra.
Az új telepítéseket bio módszerrel művelik, idén összesen egy alkalommal permeteztek, réz és kén került a levelekre.
Az első szüretet kosaras préseléssel oldották meg, azóta pneumatikus géppel dolgoznak. Mint Bakos László elmondta, igyekeznek a legjobb eszközöket beszerezni. Még nem tudják, a régi magyar fajtáknak hogyan áll az acéltartály, ezért a 7,5 hektárra dupla tárolókapacitással számolnak. A Kádár Hungary Kft. Larus hordóiban érlelnek, később a Harmony is szolgálatba lép, s a kettő házasítására készülnek, de szeretnék kipróbálni az amfórát is. Egyediségüket hangsúlyozza, hogy saját élesztőtörzzsel dolgoznak. Két éve flotálnak, tapasztalataik szerint így jobb a must tisztasága, s a szüret estéjén már erjed.
„Élményt kell adni, a bor önmagában nem elegendő. Így a gyönyörű táj, a kiváló borok mellé szállást is tudunk biztosítani”- magyarázta Bakos-Szabó Mariann, a régi borászatot kinőtték, s készülnek az újnak a tervei feldolgozóval, pincével, étteremmel, rendezvényhelyszínnel.
A meglévő kóstolóhelyiségben a hordódongákból és teatojásból „egybegyúrt” lámpa – vagy inkább műalkotás – Bakos László fejéből pattant ki, s ha már megfogalmazódott benne, meg is valósította. Az egész falnyi kerámiakép Zakar István kerámiatervező keze munkája, aki a helyi szőlőültetvényeket, indákat, borokat, de még a traktorfordulókat is beleálmodta (házigazdánk szerint egyesek női testet látnak bele). S, a háttérben egy egészfalas üvegajtóval ellátott ipari hűtő biztosítja a kóstolható borok megfelelő hőmérsékletét.