A Madárinfluenza-figyelő kezdeményezést kutatók és vállalkozók csoportja vezeti, és kifejezetten a kistermelők számára készült – adja hírül a Poultry World.
Nigériában a baromfi a teljes fehérjefogyasztás 33%-át teszi ki, és 25%-kal járul hozzá a mezőgazdasági GDP-hez. A felmérések azt mutatják, hogy az ország gazdálkodóinak csak 60%-a tud a madárinfluenzáról, és
Sok nigériai baromfitenyésztő kistermelő, olyan háztáji tevékenységet folytat, amelyről ismert, hogy elősegíti a madárinfluenza-fertőzés terjedését. E gazdálkodók több mint 40%-a nem ismeri kellőképpen a biológiai biztonsági gyakorlatokat, így őket és baromfiaikat veszélyeztetik.

A projektet Dr. Edore Akpokodje, az Aberystwyth Egyetem számítástechnika oktatója felügyeli. „A baromfi nélkülözhetetlen a nigériai gazdaság és élelmezésbiztonság szempontjából, létfontosságú állati fehérjeforrást és létfontosságú megélhetési forrást biztosít az alacsony jövedelmű háztartások számára” – mondta Akpokodje.

Ismeretek és források a madárinfluenzáról
Akpokodje hozzáteszi, hogy a mobiltelefonok növekvő használatának és a kistermelők jobb kapcsolatainak köszönhetően ez a platform arra törekszik, hogy erre a lendületre építsen azáltal, hogy elérhető, offline információkat biztosít.
A figyelemfelkeltő kampányt a Neglected Disease Eradication Campaign, egy nigériai civil szervezet vezeti, amely a vidéki közösségekben előforduló fertőző betegségek visszaszorításával foglalkozik. Samson Omeiza Balogun, az Aberystwyth Egyetem parazitológiából végzett MSc hallgatója és a kampány menedzsere elmondta:
Az alkalmazást és a platformokat a gazdálkodókkal, a magán- és az állami szektorral egyeztetve tervezik meg, és az Omeva Consulting, egy namíbiai cég fejleszti, amely adat- és informatikai megoldások hasznosítására szakosodott a kistermelők számára.

forrás: mmg archív/Csatlós Norbert
Országos madárinfluenza felmérés
A kampány egy átfogó országos felméréssel kezdődik, amelynek célja, hogy adatokat gyűjtsenek a jelenlegi gazdálkodási gyakorlatokról, a madárinfluenzával kapcsolatos ismeretekről és a kistermelők körében tapasztalható megértésről. Az érdeklődő gazdák itt vehetnek részt.
A projektet a Transformative Research Challenge finanszírozta, amelyet a World Food Forum szervezett az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO ENSZ) és a Wageningeni Egyetemmel és Kutatással együttműködve. Ez az alap a fiatal kutatók innovatív kutatási javaslatait ismeri el, amelyek a zoonózisos betegségek globális és holisztikus megközelítésen keresztül történő megelőzésére összpontosítanak.