0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Egészséges élelmiszert szeretnél enni? Nézd meg, miben termelték!

A talaj egészsége alapvetően befolyásolja életminőségünket. A helyi termékek vásárlása, a komposztálás és a pazarlás csökkentése mind segíthetnek a talajvédelemben és az egészségesebb életmódban.

Tudod, milyen szoros kapcsolat van közted és a talaj között? Amit eszel, az valójában a talajban kezdődik. Erről beszélgettünk Umenhoffer Péterrel, a Mikrovital cégvezetőjével, aki szerint a talaj és az ember egészsége szorosan összefügg.

Egészséges talaj = egészséges ember

„Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni: az vagy, amit megeszel” – kezdi Péter, majd hozzáteszi, hogy a talaj mikrobiomja és az ember bélrendszerének mikrobiomja között szoros a kapcsolat. Ha egészséges a talaj, egészségesebb növényeket termelünk, amiből minőségi élelmiszer készül – ez pedig a mi egészségünkre is kihat.

Miért jobb a kiskertben termesztett paradicsom, mint az import? Péter egyszerűen fogalmaz: Nemcsak az íze, de a tápértéke is különbözik. Ráadásul az emberek ösztönösen érzik, hogy a kerti zöldségek frissebbek, „valódibbak”.

Mit tehetünk mi, vásárlók?

Amikor Pétert arról kérdeztük, mit tehetünk a hétköznapokban, elsőként a helyi termelőktől való vásárlást említette. A kistermelői piacokon minőségi zöldségekhez, gyümölcsökhöz, sőt sajtokhoz és tejtermékekhez is hozzá lehet jutni. „Fontos, hogy ne csak a forgalmazó legyen magyar, hanem az előállító is” – hívja fel a figyelmet.

Persze nem mindenki tud piacra járni, de Péter szerint az is számít, ha a boltok polcain megpróbáljuk előnyben részesíteni a magyar termékeket. „Ez nem azt jelenti, hogy egyik napról a másikra kellene lecserélni az étkezési szokásainkat. A fokozatosság itt is kulcsfontosságú.”

Hogyan óvjuk meg a talajt?

A talaj állapota egész Európában kritikus téma, Magyarországon is nagy erőkkel dolgoznak a talajtani szakértők, hogy feltérképezzék a helyzetet. Az elmúlt évtizedek intenzív mezőgazdasági gyakorlatai nem kímélték a talajt. Szerencsére ma már egyre többen figyelnek oda a talajvédelemre.talaj

Péter szerint a talaj „tuningolása” fontosabb, mint valaha.

A komposztálás, a megfelelő tápanyagok és baktériumok hozzáadása mind hozzájárul ahhoz, hogy a talaj ismét egészséges legyen.

„Nézzük meg, hogyan működik az erdő: a lehullott levelek lebomlanak, és visszatáplálják a talajt. Miért ne csinálhatnánk mi is hasonlóan?” – teszi fel a kérdést.

Tényleg számít, mit (t)eszünk?

Amikor arról beszélgettünk, hogy hétköznapi emberekként mit tehetünk a talajért, Péter néhány egyszerű lépést javasolt: vásároljunk tudatosan, kerüljük a pazarlást, és ha tehetjük, komposztáljunk otthon.

„Nem kell mindenáron megrendelni a 23. táskát vagy a 15. Barbie babát megvenni” – mondja Péter nevetve, majd hozzáteszi, hogy a gyermekeket is érdemes már kicsiként környezettudatosságra nevelni. „Egy gesztenyebáb is lehet olyan szórakoztató, mint egy drága műanyag játék, és a környezetnek is jobbat teszünk vele.”

Paradicsom a balkonládából? Igen!

Ha balkonládában termesztettél már paradicsomot, de nem lett szép, ne aggódj. Péter szerint nem a kinézet számít, hanem az íz. „A saját termesztésű zöldségek mindig finomabbnak tűnnek, mert tudjuk, hogy a mi munkánk van benne.”

Az otthon termesztett növényeknek nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen növényvédő szereket használtunk. Péter azt javasolja, hogy próbáljunk ki baktériumkészítményeket, amelyek természetes probiotikumként működnek a növények számára.

Összegzés: az anya és az apa

Végül Péter frappánsan összefoglalja a lényeget: „A talaj az anya, a mag az apa. Egyik nélkül sincs egészséges élet.” A talaj védelme nem megy egyik napról a másikra, de ha apró lépésekkel elindulunk, sokat tehetünk a jövőnkért.

egészséges élelmiszer, étkezés, saláta
Illusztráció: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: