0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 5.

Senki nem tud ellenállni a magyar sajtoknak: átütő siker a World Cheese Awardson

Magyar éremesővel zárult a Portugáliában megrendezett World Cheese Awards. A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak.  Az eredmények megerősítik, hogy a magyar sajtkészítők kiváló munkát végeznek.

A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a világ legrangosabb sajtversenyét, a World Cheese Awards-t.

sajt, tejtermék
Illusztráció: Freepik

Ebben az évben 47 országból 4786 sajt vett részt a megmérettetésen, amelyeket 40 ország 240 zsűritagja – köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, -kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok – értékelt. A 12 döntős sajt közül az év sajtjának  a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották, ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt. 

A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak a megmérettetésen.

A 2024-es World Cheese Awards eredményei megerősítik, hogy a magyar sajtkészítők kiváló munkát végeznek, és a magyar sajtok egyre nagyobb elismerést vívnak ki. Ebből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több éve zajló képzési programsorozatának eredményessége is látszik, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel szervezett mosonmagyaróvári technológiai alapkézésektől a kamarai szervezésű franciaországi tanulmányutakig.  

Fotó: NAK

Évről évre nő a részt vevő sajtkészítők száma és a díjazottak száma is. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, melyet a sajtkészítők képzésével, a sajtbírálat fejlesztésével és a fogyasztói szemléletformálással szeretnének elérni. A szervezetet ezen törekvésében a NAK, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is támogatja.

– Nagyon büszke vagyok az összes magyar sajtkészítő sikereire, látom, ahogy évről évre egyre jobb eredményeket tudunk elérni, egyre jobb sajtokat készítünk és már külföldön is elkezdtek felfigyelni ránk.

Tanuljunk tovább, dolgozzunk keményen és hozzuk el Magyarországra a kézműves sajtok forradalmát – értékelte az elért eredményeket Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke, a Breier Farm sajtmestere.  

sajt
Fotó: NAK
A 2024-es World Cheese Awards magyar díjazottjai:  

ARANY MINŐSÍTÉS

Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos 

Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves Sajt 

EZÜST MINŐSÍTÉS 

Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg Sajt 

Csíz Sajtműhely – Baracskai Szenes 

Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore 

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Aggastyán 

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Sudár 

Alpokalja Sajt – Magyartarka Keménysajt 

Pipitér Sajtműhely – Orosházi Tekergő 

Szarvasi Agrár Zrt. – Szarvasi Prémium 

Breier Farm – Tanya Sajt (9 hó) 

BRONZ MINŐSÍTÉS 

Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény 

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Éji Sudár 

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Kikelet 

Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence 

Bodor Enikő – Kupac 

Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény sajt (12 hó) 

Breier Farm – Pilisi Sajt (3 hó) 

Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt (6 hó) 

sajt
Fotó: NAK
Forrás: NAK sajtóközlemény

Magazin ajánló: