Az Év Szaloncukra díj mellett idén is számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók, melyek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években népszerűvé vált “ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája.
A kóstolókat most is a Facebookon választották ki és a zsűrizésben a civil zsűrin túl a meghívott sztárok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.
Idén ismét a szakmai kategóriában is nevezhettek a gyártók. Ebben a kategóriában azonban gyártónként csak három szaloncukorral indulhattak.
A szakmai zsűriben Barta Enikő cukrász, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládémester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. A szakmai kóstoló az Ibis Styles Budapest Center Hotelben zajlott a hotel támogatásának jóvoltából.
A mester zsűri mellett idén a gyerekek is újra külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.
Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett és pár érdekes számot is megosztottak a megmérettetésről:
- A megmérettetés győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.
- A verseny 8 kategóriájának zsűrizésében több, mint 300 kóstoló segített.
- A kóstolásokra több, mint 7000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 16 győztest.
Az szakmai kategória győztese a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés különlegessége lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vörösboros málna szaloncukra, a harmadik pedig a Szent Korona Cukrászda Pilvax Petőfi 200 sós karamellás-kávés édessége lett.
Az “ízek versenyében” idén a legkedveltebb szaloncukor fajta, a zselés szaloncukor kiemelt kategória volt, de idén új ízkategóriaként jelent meg a sós karamella, az alkoholos italok ihlette szaloncukrok és a desszert ihlette szaloncukrok kategóriája is.
A legjobb sós karamellás szaloncukor a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra, az alkoholos italok ihlette kategóriában a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra, a legjobb desszertek ihlette szaloncukor kategóriában pedig a szilvásgombóc ihlette szilvás fahéjas szaloncukra lett a győztes a szombathelyi Chocofive-tól.
A gyerekek kedvence kategóriában az első helyezést a Chocofive robbanócukros szaloncukra érte el, a második a Sulyán Cukrászda popcornos robbanócukros szaloncukra lett, a harmadik pedig a pápai Ricsi Cukrászda Kinder szaloncukra. Az Év Új íze az orosházi Hóvirág Fagylaltbár barackos-mogyorós szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.
A díjazottak szaloncukra
Az Év Szaloncukra győztesei:
- Stühmer – körtezselés-muskotályos szaloncukor
- Gyulai Kézműves Cukrászda – Bailey’s-kávé szaloncukor
- Sulyán Cukrászda mogyorókrémes chips-es nugát szaloncukor
Az Év Szaloncukra szakmai kategória győztes szaloncukrai:
- Gyulai Kézműves Cukrászda – Bailey’s-kávé szaloncukor
- Szent Korona Cukrászda – Frittmann vörösboros málnás szaloncukor
- Szent Korona Cukrászda – Pilvax – Petőfi 200 sós karamellás kávés szaloncukor