0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Cinnamon roll, a fahéjas tekercsek királya: nincs nála kényeztetőbb hétvégente

Nincs mit szépíteni, a fahéjas tekercs nem tartozik az egészséges ennivalók közé. De néhány ügyes trükkel sokat finomíthatunk rajta és az általa kiváltott vércukoremelő hatáson is. A fahéj alapvetően gyógyhatású is, és a hideg évszak kedvelt íze.

Ezért érdemes rendhagyó módon elkészíteni a fahéjas desszertet.  Egy titkos összetevővel kiegészítve a receptet…

édesség, fahéjas csiga, desszert, élelmiszer, cukor
Fotó: Freepik

Minden kétséget kizáróan e sütemény legegészségesebb összetevője a fahéj. De önmagában nem jelentene túl nagy kényeztetést, kell hozzá a pihe-puha tészta és egy kis cukor.

Bizony, a fahéjas tekercs egy cukorbomba, de az életben kellenek a kellemes pillanatok is.

Különösen ezidőtájt, mikor komor, ködös-borús napok állnak előttünk. Legalább a hétvégét tervezzük meg saját ízlésünk szerint! Tökéletes a kelt tészta készítésére, ami amúgy is egy időigényes folyamat. És szerencsére azon túl, hogy pompásan érezzük magunkat közben, még némi kalóriát is égetünk.

Először a munka… fahéjas

édesség, fahéjas csiga, desszert, élelmiszer, cukor
Fotó: Freepik

Langyosítsunk meg 240 ml mandulatejet, keverjünk el benne 1 csomag instant élesztőt és 1 evőkanál bio nádcukrot. Miután aktiválódott, gyúrjuk össze 400 g búzaliszttel, egy csipet sóval és 3 evőkanál olajjal. Formáljunk belőle gombócot, tegyük egy kiolajozott  tálba, takarjuk le, és tegyük langyos helyre kelni.

A duplájára nőtt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 6-8 mm vastagra.

Kenjük meg 40 g olvasztott vegán vajjal, vagy kókuszolajjal, és szórjunk a tetejére 2-3 teáskanál ceyloni fahéjjal elkevert 50 g nádcukrot. Tekerjük fel a tésztát a szélesebbik oldala felől, majd vágjuk 10 részre. A csigákat tegyük kiolajozott tepsibe, letakarva kelesszük ismét kb. egy órán keresztül, és 175°C-os sütőben süssük 25-30 percig. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd langyosan tálaljuk. Két-három napig eltartható, de természetesen frissen a legjobb. Ha egy teljes adag túl nagy kísértésnek bizonyulna, lefagyaszthatjuk a formázott, betöltött tésztát, majd a csigákat a sütés előtti napon hűtőszekrényben történő kiolvasztás után készre süthetjük.

A nagy cukormáz-dilemma

édesség, fahéjas csiga, desszert, élelmiszer, cukor
Fotó: Freepik

Anélkül is nagyon finom és kielégítő, de természetesen a cukormáz ad hozzá egy kis pluszt. Ó, de még mennyire: ám ízlelőbimbóink ilyetén kényeztetése rengeteg extra kalóriával is jár. Szóval ez teljesen szabadon választható. Egy dolog egészen biztos, egészséges cukormáz tényleg nincs.

Hagyományos cukormáz: 110 g nádcukrot daráljunk porrá, aztán keverjük ki kb. 2 evőkanál mandulatejjel.
Cukormentes cukormáz: 125 g porított eritritet vagy xilitet keverjünk simára 50 ml mandulatejjel, vagy más növényi tejjel.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: