Ötletes termék
Ha rákeresünk az interneten ezek már hazánkban is kaphatók, körülbelül 200 forintos darabonkénti áron. A megnevezés kicsit félrevezetőnek tűnhet, de összességében igaz. Az alapanyaga és a gyártási technológia biztosítja, hogy a tányér valóban ehető, sőt a búzakorpa tulajdonságait ismerve még hasznos is lehet az elfogyasztása, hiszen magas a rosttartalma, és az emberek többségének elég rostszegény a táplálkozása, ami sok egészségügyi kockázattal jár. A félreértés onnan eredhet, hogy ehető, csak nem annyira ízletes. A belőle kikanalazott étel után, a viszonylag ízetlen búzakorpa tányér elfogyasztása nem okoz túl nagy gasztronómiai élményt.
Búzakorpa és víz
Valószínű, hogy nem fogja mindenki mindig megenni az egész tányért a használat után, de mivel teljesen lebomló, komposztálható, így ez sem gond.
Két összetevőt tartalmaz: búzakorpa és kis mennyiségben víz van benne, és a gyártási technológiának köszönhető, hogy tányér lehet belőle. A tiszta búzakorpát magas hőmérsékleten egy kevés víz hozzáadása mellett nagy nyomáson összepréselik. Lehűlés után már használható is. Semmilyen más egyéb adalékanyag nem kerül bele a gyártás során.
Az ehető tányérnak számos más hasznos tulajdonsága is van amellett, hogy ehető és lebomló. Kiváló szigetelést biztosít a magas hőmérsékletű ételektől, tehát nem süti az ember kezét akkor sem, ha forró étel van benne, de hideg és meleg ételek tálalására egyaránt alkalmas.
Nem is annyira új technológia
A technológiát Lengyelországban szabadalmaztatták, nem is mostanában, hanem a 90-es évek végén. Az első ilyen gyár Zambrówban nyitott meg, itt évente 15 millió darab búzakorpa tányért készítenek. Egy tonna búzakorpából kb. 10 ezer tányér állítható elő. A gyárban csak kiváló minőségű, génmanipuláció-mentes nyersanyagot használnak fel.
Hazánkban pedig Monostorpályában tavaly adtak át ehető tányért gyártó üzemet, ennek ellenére ilyen termékekkel még nem gyakran találkozunk, valószínűleg az ára miatt, hiszen egy műanyag, vagy papírtányér jóval olcsóbb – egyelőre.