0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Karácsonyra is érdemes hazai édesvízi halat választani!

A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be sajtótájékoztatón, ahol cél volt, hogy felhívják a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére és népszerűsítsék a kiváló minőségű magyar halakat.
Fotó: Csatlós Norbert

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az eseményen elmondta, ez az időszak kiemelten fontos a haltenyésztők, az eladók számára, hiszen az összes hazai halfogyasztás 40%-a realizálódik karácsony körül. Az egyes termelők esetében pedig saját éves halértékesítésük 70%-át is elérheti. Hozzátette, a magyar halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években. A „Kapj rá!” kampány 2013 és 2020 között 24%-kal növelte a halfogyasztást. A kormány további forrásokat is biztosított a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar termelők áldozatos munkájának köszönhetően kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra. Az Agrárminisztérium az érintettek támogatása érdekében jelentős lépéseket tett: csökkentette a hal ÁFA-kulcsát 27%-ról 5%-ra, valamint pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartására.

Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, a halfogyasztás népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a hal kiváló minőségű fehérje- és omega-3 forrás.

Emellett a haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony. Az agrártárca cél, hogy a magyar családok asztalára mindig biztonságos és fenntartható módon előállított élelmiszerek kerüljenek, ezért is biztat a minisztérium is mindenkit a hazai halak fogyasztására, nemcsak karácsonykor, hanem az év más időszakaiban is. Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy népszerűsítse a hazai haltermékeket és támogassa a halfogyasztás növekedését, hozzájárulva a fenntartható élelmezési rendszer kiépítéséhez – tette hozzá.

Hazai halat válasszunk!

Ondré Péter, az Agrámarketing Centrum ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy karácsonyi készülődés során kiemelten fontos, hogy hazai halat válasszunk, mivel ez nemcsak az ünnepi étkezésekhez biztosít kiváló alapanyagot, hanem hozzájárul a magyar halászati ágazat fenntartásához és a helyi hagyományok megőrzéséhez is.

Fotó: Csatlós Norbert
A hazai hal fogyasztása segíti a halászati ágazat fennmaradását, , miközben biztosította a fenntartható élelmiszer-termelést.

A magyar haltermelési létesítmények, a termelésen túl a természetes vizes élőhelyeket biztosítanak, ami nagyban elősegíti a biodiverzitás fennmaradását. Ondré Péter hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságra törekvő fogyasztók számára a magyar hal választása tudatos döntés, amely támogatja a helyi gazdaságot, védelmezi a természeti erőforrásokat, és megőrizte a magyar halászati hagyományokat.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) idén is arra biztatja a magyar családokat, hogy a karácsonyi ünnepek alkalmával válasszanak hazai termelésű édesvízi halat az asztalra, hiszen a termelők az előző évhez hasonló áron kínálják a friss halakat, annak ellenére, hogy a 2024-es év időjárása kedvezőtlenül alakult a halgazdálkodás számára. Dr. Németh István a MA-HAL elnöke közölte, hogy a tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők az idei évben összességében gyenge-közepes évet zárnak. Az aszályos nyár és a magas hőmérséklet miatt az átlagosnál lassabb testtömeg-gyarapodás figyelhető meg a halaknál. Ennek ellenére a karácsonyi szezonra a termelők nem terveznek áremelést, és ha a kereskedelmi láncok is az előző év árréseit alkalmazzák, a családok idén is tavalyi árszinteken juthatnak majd hozzá a friss ünnepi halhoz.

Ponty, harcsa és busa

Fotó: Csatlós Norbert
A hazai keresletet bőven fedezi a karácsonyi halellátás, hiszen a hazai termelés mintegy 80%-át a ponty, harcsa és busa adja.

A hazai halfogyasztás lassan növekvő trendet mutat, de az egy főre jutó éves mennyiség még mindig alacsony, csupán 6,5-7 kilogramm, míg az Európai Unió átlagos fogyasztása évi 22 kilogramm.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu