0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Szárnyaszegett víziszárnyasok

Az élelmiszereink közül a liba és a kacsa kiváló luxusterméknek számít. Élvezeti értéke meghaladja a többi baromfiét, ám azzal is tisztában kell lenni, hogy nem nagyon tüntetnek az utcán, ha ez kimarad a napi fogások közül.

Kevés figyelem jut rá

Ha a tenyésztés és tartás egyéb feltételeit vizsgáljuk, akkor egy sajátos jelenség tanúi lehetünk. A biológiai alapoknál azt kell megállapítanunk, hogy azon a téren a víziszárnyasok nem szárnyalnak. Bármennyire is elkötelezett valaki a kacsa és a liba iránt, azt azért látnia kell, hogy világviszonylatban ez a két állatfaj csak nagyon elenyésző a többihez képest. Ennek következtében aztán kevesebb figyelem jut rá annál, mint amennyit mi szeretnénk, mint amennyit a Tranzit Csoport kívánatosnak tartana. Mert más a helyzet például, ha egy közkedvelt és nagy darabszámban gyártott géptípusról beszélünk, azt sokan vásárolják, arra nagy a kereslet, ezért a fejlesztésére nagyon megéri odafigyelni. Ezzel szemben, ha a libát nézzük, akkor az derül ki, hogy ebből az állatból egész Európában relatíve keveset tartanak, következésképpen jóval kevesebb figyelem jut rá, mint például a brojlerre. A dolog nem áll meg ennél a pontnál, ennek következményei alakultak ki, például nem nagyon fejleszti senki a liba vágástechnológiáját. Kijelenthető, hogy az összesen 3 milliós magyar és 5,5 milliós lengyel lúdállomány nem nagyon inspirál bárkit is arra, hogy az ágazatban nagyobb összeget fektessen be a nemesítésbe. A viszonylag szűk állatlétszámú piacon tovább rontja a helyzetet, hogy itt nem csupán egy cég működik, hanem elég sok. Ez megosztottsághoz, a versenyképesség csökkenéséhez vezet. A lengyelek azt jól csinálják, hogy a lúddal náluk egy tenyészvonal létezik csupán, annak a tulajdonosa egy állami intézmény, és csakis az az egy cég ad el törzsállományt a gazdáknak. Nálunk teljesen más a helyzet.

Magyarországon fű, fa tenyészt libát, ám sajnos ebben rendkívül nehéz észrevenni valamiféle tenyésztői munkát, tenyésztői sikert. Nagyon üdvös lenne, ha az egyébként libában is versenytárs lengyelekkel ebben az ügyben meg tudnánk egyezni, az érdekeinket képesek lennénk közösen megjeleníteni.

Abban az esetben a lúdtenyésztéssel kapcsolatos tevékenységeinket koncentrálhatnánk, magas szintre emelhetnénk, s uram bocsá’, létrehozhatnánk egy ténylegesen meghatározó, tőkeerős szervezetet. A két országnak nem a liba genetikája körül kéne versengenie, mert abban közös az érdekünk. A versenyről persze nem mondanánk le, abban kiteljesedhetnénk a későbbi folyamatokban, a felnevelésében, a tartásban, a takarmányozásban, a vágásban vagy éppenséggel a kereskedelemben és a marketingben.

liba lúd víziszárnyas
Libák szabad tartásos telepen
Forrás: MMG archív

Szakmailag jó lenne, ha a két ország libatartóinak kialakítanánk egy közös szervezetet, amely csak egy vonallal foglalkozna, a legjobbal, és azt minden tekintetben optimalizálhatnánk. Ebbe a közös szervezetbe aztán az ágazat szereplői és az állam is tehetne be forrásokat, ami által igazi hosszú távú tenyésztői munkát tudnánk megalapozni. Ehhez igénybe vehetnénk a saját forrást és a támogatást egyaránt. Ha az együttműködés nem valósulhat meg, akkor létezik egy olyan szándék, hogy mi állami közreműködéssel megcsináljuk önmagunkban is.

A realitás talaján állva, azt látni kell, hogy a jelenlegi 1,5 millió liba helyett 2,5-3 millió libát tartanánk, még az sem volna elegendő ahhoz, hogy idehaza magántőkealapon igazi, hosszú távú sikeres tenyésztést alakítsunk ki.

Kell ehhez más is, például elengedhetetlenül szükséges valamelyik agráregyetem mind a tenyésztés szakmai, mind a pénzügyi vonalon. Lépnünk kell, mert a közös megoldást a Tranzit Csoport tulajdonosai többször felvetették a lengyeleknek, egyelőre a fogadókészség hiányzik. Kialakulhat az a helyzet, hogy ha mi a magunk érdekében nem foglalkozunk tenyésztői munkával, az a végén a fogyasztás növekedésének gátjává fog válni.

Állandó gond és téma az állategészségügyi helyzet. A madárinfluenza miatt el kellett rendelni hazánkban a zárt libatartást. Csakhogy a libanevelésben ez megoldatlan gond, mert a mostani genetikai anyag ezt a tartási módot nem tolerálja. Szükséges volna a ludat úgy továbbtenyészteni, hogy az állatot alkalmassá tegyük a zárt tartásra, ám ez megint csak a pénzügyekhez irányítja a gondolkodásunkat. Be kell látniuk a libatartóknak, hogy a biztonság érdekében olyan libára van szükségünk, amelyik elviseli a zárt tartást, amivel így a madárinfluenza-fertőzés megakadályozható. Ebben a munkában lehetne igen nagy szerepe az agrárkutatásnak, a saját tőke bevonásának, mert abban az esetben, ha csak állami pénzzel számolunk, akkor maga az iparág nem veszi komolyan a munkát és önmagát.

Költségek

A libatartás költségszerkezete átlátható, még ha nem is túl egyszerű. Számottevő tétel a napos liba ára, a szakemberek darabonként 2000-2200 forinttal számolnak. Meghatározó tétel a takarmány, annak ára, ami az utóbbi néhány évben meglehetősen sokat változott. Emellett oda kell figyelni az olyan egyéb dolgokra, mint a szalma, a munkaerő, az energia, ami önmagában elég jókora tétel. A nevelési költségen belül, az összköltség 65 százalékát a takarmány viseli.

A libanevelés egy igen munkaerőigényes dolog, éppen ezért meghatározó tétel a munkabér és annak költségei is. Ráadásul, más baromfi állatfajhoz viszonyítva, a libát alapvetően hosszú ideig kell tartani, takarmányozni, nevelni.

Az energiaköltség is fontos, szerencsére közel sem annyira, mint a csirkénél és a kacsánál. Aztán figyelembe kell venni a szolgáltatásokat (állatorvos) vagy például az ugyancsak emberpróbáló állatrakodást, annak pénzügyi vonzatát. Ha így mindent összerázunk, a végeredmény, hogy a 7 kilogrammos libánál az 1 kiló test­tömegre jutó költség 1300 forintot tesz ki. Ezek szerint 1 libánál előzetesen 9100 forint költséggel kell kalkulálni, annyit kell befektetni.

kisliba állattenyésztés
Fotó: Peggychoucair, Pixabay

A bevételi oldal is több részből tevődik össze. A liba esetében a húskihozatal 68-69 százalékos, azon felül árbevétel származik a tollból, a májból, a belső lágy anyagokból, amiből húslisztet gyártanak. A tollat a ruházati ipar használja, de készül belőle paplan is. Ez most nem melléktermék, a toll az egyetlen része a libának, ami eredményes.

Miután a termelő megkapta a maga árbevételét, utána következik a vágás, a feldolgozás, a csomagolás, a hűtés, a szállítás, a kereskedelmi disztribúció, a marketing, valamennyinek megvan a maga költsége. ezt a bevételi oldalon némileg ellensúlyozza a hízott libamáj.


A Tranzit Csoport három cégből tevődik össze. A Tranzitkeré a mezőgazdaság, az állattenyésztés, a nevelés, a keltetés és a takarmánykeverés. A Tranzit Food fela­data az elsődleges feldolgozás és a kereskedelem, míg a Marneval a kényelmi termékeket állítja elő. Idén megtörtént az első tranzakció Romániában, megvásároltak egy gyárat, ahol ugyancsak panírozott termékeket készítenek. A Tranzit Csoportnál jelenleg 1800 embert foglalkoztatnak, így dolgoznak fel évente 1,5 millió libát és 10 millió kacsát. A víziszárnyasok közül – terveik szerint – a liba nem lesz veszteséges 2024-ben, ez a kacsánál sajnos nem mondható el. Talpon tudnak maradni, ami a megelőző évek gazdálkodásának és racionális döntéseinek köszönhető.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság