„Amikor fázunk, a szervezetünknek keményebben kell dolgoznia, hogy melegen tartsa magát, és ez több kalóriát éget el, ami miatt éhesebbnek érezhetjük magunkat” – mondja Dana Ellis Hunnes, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i Orvosi Központjának (UCLA) vezető klinikai dietetikusa és a UCLA Fielding School of Public Health adjunktusa.
Táplálkozási igényeink az évszakokkal együtt változnak, és ha odafigyelünk ezekre a változásokra, az elengedhetetlen ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a téli időszakban végzett tevékenységeinkből. Íme, miért.
Miért vagyunk éhesebbek, ha hideg vant?
Belső szerveink akkor működnek a legjobban, ha a testhőmérsékletünk 36-37 fok körül mozog; minden, ami ez alatt van, automatikusan melegedésre készteti a szervezetet. Ha pedig túl meleged van, a tested természetesen megpróbálja elvezetni a hőt. Ez a hőszabályozásnak nevezett folyamat tartja a szív, az agy és a tüdő optimális működését.
– mondja Li Ye, a Scripps Kutatóintézet Idegtudományi Tanszékének professzora és a Nature tanulmány vezető kutatója.
Ye szerint a testünk többek között úgy tartja fenn a meleget, hogy reszket. A remegés – ami akkor történik, amikor az izmaid önkéntelenül szupergyorsan összehúzódnak és elernyednek – energiát igényel, ami viszont a testhőmérsékletedet magasabbra emeli.
Mi emberek hajlamosak vagyunk mindent felfalni, amit csak látunk, miután csontig hatoló időjárásban töltöttük az időt. A szervezetünknek sok munkát igényel az ételek megemésztése és lebontása, és ez az erőfeszítés felmelegíti az embert.
Ráadásul az ünnepi időszakkal együtt járó fokozott stressz is okozhatja, hogy a mellékvesék több kortizolt, azaz stresszhormont termelnek. Ez csillapíthatatlan étvágyat okozhat, vagy amit a köznyelvben „stresszevésként” ismerünk. A kortizoltermelés fokozódása hajlamosabbá teheti Önt az ételek keresésére.
Az étvágynövekedés hatással lehet az edzéseire is
A hideg időjárás során valószínűleg többet kell enned, hogy kompenzáld a tested által elégetett extra kalóriákat. „Lehet, hogy gyakoribb, kisebb étkezésekre vagy összetett szénhidrátokra van szükséged ahhoz, hogy ugyanazt az aktivitási szintet végrehajtsd” – mondja Hunnes.
De pontosan mitől is hasznosak az összetett szénhidrátok? A Centers for Disease Control and Prevention szerint több tápanyagot és rostot tartalmaznak, mint a finomított vagy egyszerű szénhidrátok. Más szóval,
Ye tanulmányában a hideg hőmérséklet egerekre gyakorolt hatását vizsgálta, hogy megértse, mi történik a szervezetben, ami miatt az állatok hidegben éhesebbek lesznek. Előzetes eredményei szerint a hidegben aktiválódó specifikus neuronok arra késztették a rágcsálókat, hogy élelem után kutassanak.
Sőt, amikor az egerek nem találtak élelmet, lomhává váltak, és inkább a ketrecük sarkában húzódtak meg. „Az alapértelmezett reakció az, hogy az energiatakarékosság érdekében kevésbé erőteljesen teljesítenek” – mondja Ye. Megkérdeztem, hogy ezek az eredmények alkalmazhatók-e az emberekre. Azt mondta, hogy minden bizonnyal igen, bár ennek ellenőrzéséhez további kutatásokra van szükség.