0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem – Illóolajok és gyümölcsök hatásának vizsgálata

Az illóolajok/esszenciális olajok erősen illékony növényi anyagok, amelyek jól ismert tulajdonságokkal rendelkeznek, például baktericid, virucid, gombaölő és élősködőellenes hatásúak.
Az ellenőrzött laboratóriumi körülmények között hatásosnak talált illóolajoknak csak némelyike volt hatékony, ha közvetlenül a kaptárban alkalmazták.

Az illóolajok élő szervezetben való (in vivo) hatékonyságának csökkenését magyarázhatja nagyobb illékonyságuk a nyílt rendszerekben, a dolgozóméhek szellőztetése a kaptárban, a laboratóriumi és terepi vizsgálatokban tesztelt esszenciális olajok eltérő fitokémiai összetétele, valamint a környezeti feltételek. Ezért a hatékony kaptárprotokollok (kijuttatás módja, adagja, a kezelés megismétlése, hossza stb.) kidolgozásához további vizsgálatokra van szükség a méhállományokban előforduló betegségek megelőzésére vagy csökkentésére.

A gyümölcs sok állatnak is fontos tápláléka, mivel sokféle vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, rostot és más fitokémiai anyagokat tartalmaz. Megfigyelték, hogy a méhek időnként gyümölcslével táplálkoznak, a környezeti körülményektől (gyümölcs bősége és közelsége, nektárhiány stb.) és a család sajátos szükségleteitől (például vízigény) függően. Kísérletekben a gyümölcslevekkel dúsított szirupokkal etetett méhek termelékenysége megnövekedett a hagyományos cukorsziruppal etetett kontrollméhekhez képest. Nosema ceranae-val kísérletileg fertőzött méhekben az étrend-kiegészítő aminosavak és vitaminok serkentették az immunrendszer működését szabályozó géneket, növelték a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és csökkentették a méhpusztulást. A telelő és kora tavaszi méhek étrend-kiegészítése C-vitaminnal megnövelte a fehérjetartalmat és az antioxidáns enzimaktivitást a frissen kikelt munkásméhekben, ami a vitamin lehetséges egészségjavító hatására utal.

Mindazonáltal a gyümölcsnek mint természetes vitamin- és antioxidáns-forrásnak a méhek egészségére gyakorolt hatását ez idáig nem vizsgálták alaposan.
méz, alma, gyümölcs
Fotó: Freepik

Egy 2024 májusában megjelent olasz kutatás célja a természetes kezelések hatásainak feltárása volt: alkalmasak lehetnek-e az illóolajok, valamint a vegyes gyümölcslé a méhek táplálékkiegészítőjeként a méhatkafertőzés csökkentésére és a méhcsalád általános egészségi állapotának javítására? A kísérlethez fahéj és oregánó illóolajok vizsgálata mellett döntöttek, mivel laboratóriumi körülmények között mindkettő hatékonynak bizonyult a Varroa ellen, és biztonságos volt a kifejlett méhek számára.

A V. destructor a méhek zsírtestjeiből táplálkozik, és károsan hat az immunműködésükre, így fogékonyabbak lesznek a betegségekre.

A kutatók megvizsgálták, hogy az illóolajok atkaölő hatása, vagy mind az illóolajok, mind a gyümölcslevek immunserkentő tulajdonságai, avagy ezek együttes hatása ellensúlyozza-e az atkafertőzést, és ennek következtében milyen mértékben javítja a méhek egészségi állapotát.

Egy húszkaptáras kísérleti méhészetben végeztek vizuális rutinvizsgálatokat: kaptárvizsgálat, atkaszámlálás, valamint gombák, bakteriális és vírusos kórokozók molekuláris kimutatása. Számszerűsítették három immunrendszerrel kapcsolatos gén (defenzin-1, hymenoptaecin és vitellogenin) expressziós szintjét. Megvizsgálták a felnőtt méhpopuláció sűrűségét és a méztermelést is a vizsgálati időszak során, hogy alapos elemzés készülhessen a vizsgált kezelések méhegészségre gyakorolt hatásairól.

méh, beporzás
Fotó: Freepik

A kaptárakat öt csoportra osztották: négy kezelt csoportra és egy kontrollcsoportra. A kezelt csoportok (1) fahéj illóolajjal, (2) oregánó illóolajjal, (3) mindkét illóolaj 1 : 1 arányú keverékével vagy (4) vegyes gyümölcslével kiegészített cukorszirupot kaptak. Kiegészítés nélküli szirupot használtak (5) a kontrollcsoport etetésére.

Megfigyelték, hogy a kezelt méhek az illóolajokkal, illetve gyümölcslével kiegészített szirupokat éppúgy elfogadták, mint a kontrollcsoport méhei a sima cukorszirupot. Mind a kiegészített, mind a kiegészítés nélküli szirupokat a beadást követő néhány órán belül elfogyasztották.

Az egyes kísérleti kezelések után 24 órával lehullott atkák mennyisége minden kezelési csoportban hasonló volt a kontrollcsoportban azonos időpontokban mért természetes atkahulláshoz. Szignifikáns csökkenés az atkahullásban a gyümölcslé-kiegészítés esetén volt kimutatható. A vizsgálat eredményei alapján az atkafertőzöttségi szintben, az atkanépességben voltak mérhető csekély eltérések, míg a mézhozamban nem figyeltek meg különbséget a kezelt és a kontrollcsoportok között. Ehelyett a legutóbbi lapszámban említett vitellogenin túlzott expresszióját találták az összes illóolajjal kezelt csoportban, bár jelentős eltérést csak az 1 : 1 arányú keverékkel kezelt csoportban találtak.

A vitellogenin egy többfunkciós fehérje, amely a méhek zsírtestében szintetizálódik. Szerepet játszik az anyagcserében, növeli a méhek élettartamát, megköti és elpusztítja a bakteriális és gombás kórokozókat. Megvédi a gazdasejteket az oxidatív stressztől, kötődik a sérült gazdasejtekhez és megvédi azokat a további sérülésektől, valamint cinket szállít a veleszületett immunitás fenntartása érdekében. A vitellogenin az immunműködésben is részt vesz, nevezetesen a bakteriális és vírusos fragmentumok (immunkiváltó) transzportereként működik. A megnövekedett vitellogenin-génexpressziót összefüggésbe hozták a méhekben a vírustiterek csökkenésével.

A bemutatott tanulmányban vírusos (DWV, CBPV és BQCV), gombás (Nosema ceranae) és bakteriális (Melissococcus plutonius) kórokozókat mutattak ki tüneteket mutató és tünetmentes méh­családokból egyaránt.

A kezelések hatására nem történt jelentős változás. Nem találtak összefüggést a vitellogenin expressziós szintje és a vírusfertőzésre való fogékonyság között. A vitellogenin immunológiai és táplálkozási fehérjeként betöltött fontos szerepe miatt további vizsgálatokra van szükség annak fényében, hogy a vitellogenin expressziós szintjének változása milyen hatással lehet a méhek egészségére.

Bár a vizsgált természetes anyagok az adott kísérleti körülményeink között nem mutattak hatást a Varroa atka ellen, minden kezelést biztonságosnak találtak a méhek számára, mivel nem befolyásolták sem a kifejlett méhek népességének szintjét, sem a méztermelést. Ezenkívül a fahéj illóolaj és a fahéj–oregánó illóolajok keveréke képes volt a vitellogenin génexpressziójának fokozására.

Fontos tanulság, hogy a kis csoportlétszám (csoportonként négy méhcsalád) és a rögzített nagy csoporton belüli változatosság korlátozhatta az elemzések statisztikai erejét. Elképzelhető, hogy egy nagyobb csoportlétszám statisztikailag szignifikáns összefüggéseket tárhat fel a kezeléseket illetően.

Szerző: Bagóné dr. Vántus Viola

tudományos munkatárs,

PTE ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Méhészet

Magazin ajánló: