0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Villány-Siklós, az ország első borútja

Jubileumot ünnepel a Villány-Siklósi Borút, három évtizeddel ezelőtt hozták létre az országban elsőként.

Az alapítók olyan borutat képzeltek el, amelyen a szolgáltatók, a borászatok, a szálláshelyek tulajdonosai és az éttermek összefognak annak érdekében, hogy minél több turista keresse fel a térséget.

Kovács Boglárka Dóra: az összefogás,egymás segítése, a közös kóstolások, vagy csak egy gyors tapasztalatcsere mind-mind hozzájárulnak a termelők, szolgáltatók fejlődéséhez
Kovács Boglárka Dóra: az összefogás, egymás segítése, a közös kóstolások, vagy csak egy gyors tapasztalatcsere mind-mind hozzájárulnak a termelők, szolgáltatók fejlődéséhez

– Villányra az összefogás jellemző, az itt élők egy cél sikere érdekében hajlandók mindent megtenni – hangsúlyozza Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. marketingvezetője. – Az összefogás, egymás segítése, a közös kóstolások vagy csak egy gyors tapasztalatcsere mind-mind hozzájárulnak a termelők, szolgáltatók fejlődéséhez. Többek között ennek az együtt gondolkodásnak eredményeként született meg a közösségi bormárka, a Villányi REDy is.

Minősítési rendszer

A borút alulról jövő kezdeményezésként jött létre. A szakmai megalapozásához szükséges dokumentumok alapját dr. Szabó Géza, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Turizmus Tanszékének vezetője és Sarkadi Eszter turisztikai szakember tette le külföldi példák alapján. A kereteket a borút egyesület adja, ami PHARE-pályázaton nyert támogatás segítségével jött létre, a helyi tradíciókra építve.

A dél-baranyai térség borászatait kapcsolja össze, kiemelten a borturizmus fejlesztése érdekében, az országban elsőként 1994-ben megalakult a Villány-Siklósi Borút.

Hét helyi önkormányzat, civil szervezetek, magánszemélyek és vállalkozók hozták létre, összesen tizennyolcan. A későbbiekben további települések önkormányzatai és vállalkozói kapcsolódtak a programhoz. Mára a teljes borvidék termőterületével rendelkező 17 település alkotja a borutat. A 25 ezer lakost számláló térség gazdasági és fenntartható fejlődésére egyaránt pozitívan hatott és hat a mai napig, újabb munkahelyek jöttek és jönnek létre általa.

A térség borturisztikai koncepcióját 1996-ban alkották meg, majd 2007-re bevezették a VinTour – Európai borutak közös értékelési rendszerét, ez alapján zajlik a belépő tagok minősítése napjainkban is a borturisztikai szolgáltatások minősítési rendszerének kidolgozására. Az első időkben mindenkit azonos szempontok alapján, majd később szolgáltatásspecifikusan – borászat, szálláshely és vendéglátó – minősítettek. Ezeket a rendszereket időről időre megújítják, szakemberek bevonásával felülvizsgálják, továbbfejlesztik, hogy hatékonyan töltsék be a szerepüket.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület a kezdetektől kiemelt helyen kezeli a minőségi bortermelést, a borturizmust, a falusi turizmus fejlesztését, a Villányi borvidék szőlőültetvényeinek, ökológiai arculatának megóvását, a helyi minőségi borok piacának és keresletének növelését, valamint az itt fellelhető művészeti, kulturális, műemléki és népi építészeti értékek védelmét és ezen felül a történelmi borvidék kultúrájának megóvását. Mindezek érdekében összefogja, koordinálja a térség kommunális, infrastrukturális, gazdaság- és vállalkozásélénkítő, természet- és környezetvédő programjait.

Pincesorok a Villányi borvidéken
Pincesorok a Villányi borvidéken
Fotó: Kiss „Gadget” Zoltán

Helyi termék védjegyrendszer

Az elmúlt években az egyesület több pályázatot is sikeresen lebonyolított. Borbírálói képzéseket tartottak, elkészült a Siklósi Várban megtekinthető Élménydoboz, bevezettek egy applikációt, a Borútitársat a Pécsi borvidékkel közösen, valamint kidolgozták a Villányi borvidék helyi termék védjegyrendszerét.

Információs táblarendszert tartanak fenn. A fából készült turisztikai irányjelző táblák, a borúti piktogramokkal és a nemzetközi elvárásoknak megfelelően barna alapon, fehér feliratokkal irányítják a borútra látogatókat.

Tagjai mind minősített szolgáltatók, akik rendelkeznek az Európai Borutak Minősítési Rendszere védjegytáblájával, a minősítési kategóriának megfelelő szőlőfürtökkel.

– Olasz, spanyol és francia példák alapján dolgoztuk ki, eleinte csak egy dokumentum igazolta, hogy minősített a szolgáltatás, ma már szőlőfürtökkel – egy, kettő és három – tesszük ezt láthatóvá – folytatja Kovács Boglárka Dóra. – A Wine Route Quality olyan egységes rendszer, amelyben a szolgáltatókat tevékenységük alapján minősítjük. Leader-pályázat segítségével pedig a helyi termék védjegyet vezettük be a helyi termelők minősítésére, ebben ismét dr. Szabó Géza volt a segítségünkre, ő dolgozta ki.

A Villányi Borvidék helyi termék védjegyrendszer is ezt a célt szolgálja és kétféle módon nyerhető el. Egyrészről azok válnak jogosulttá rá, akik helyben állítják elő az alapanyagot és itt állítják elő belőle a kész terméket, és ezek a termékek valamilyen hozzáadott értéket képviselnek.

Ezen felül létrejött a minősített termék kategória, ezt a minősítést azok is megkaphatják, akik vagy csak a hozzá szükséges alapanyagot termesztik helyben, vagy a termék kiszerelése és a plusz érték hozzáadása helyben történik.

A védjegyrendszer kidolgozására a Vidékfejlesztési Program keretén belül került sor, a Dél-Baranya Határ menti Települések Egyesülete koordinálásával és együttműködésével valósult meg, túlnyúlik a borvidéki határokon, ahogy bizonyos termékek esetén maga a termőtáj sem értelmezhető kizárólag borvidéki lefedettséggel. Ezzel lehetőséget teremtettek az egyesülethez csatlakozott településeken tevékenykedő magas minőségű termékeket előállító helyi termelőknek arra, hogy a Villányi borvidéken belül is értékesíthessék azokat.

Ma már borkostoló programcsomagot kínálnak
Ma már borkostoló programcsomagot kínálnak

– A Villányi borvidék helyi termék védjegy kidolgozását, bevezetését azért tartottuk fontosnak, mert egyre nagyobb volt az igény a helyi termékekre. A védjegy kiemelt szerepet tölt be a helyben előállított tradicionális, minőségi termékek védelmében, de ráirányítja a figyelmét mind a helyi gazdasági szereplőknek, mind a fogyasztóknak, a térségbe látogatóknak az értékes helyi portékákra. Ezzel nemcsak a helyi értékek népszerűsítéséhez járul hozzá, de ösztönzi a helyben történő értékesítést is.

Egyre több pincészet foglalkozik a borászat mellett a feldolgozás során keletkezett melléktermékek feldolgozásával.

A szőlőmagé például a Gere pincészetből indult el, majd a Bock pincészet kezdett el a szőlőmagolaj mellett szőlőmaglisztet előállítani, ma már kozmetikumot is készítenek belőle. Aztán a Mokos pincészetben Palkonyán elkezdtek gyümölcsborokat is előállítani, ami szintén ebbe a kategóriába került be.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: