Nyaralás, tengerpart, Horvátország, Olaszország, olívaliget. Már látom is magam előtt a megnyugtató képet. Aki szereti a mediterrán vidéket, biztos vagyok benne, hogy kedveli ezt a látványt. Jó hír a rajongóknak, hogy már itthon is elő tudjuk idézni ezt a hangulatot a kertünkben néhány olajfa ültetésével.

Egyre nagyobb az igény a szárazságtűrő növények iránt. Az olíva jól bírja a hőséget és a vízhiányt, ami különösen vonzóvá teszi a napos kertek tulajdonosai számára. Emellett nemcsak az egészséges termése miatt hasznos, hanem esztétikai értéke is kiemelkedő: örökzöld lombja és gyönyörű, csavarodott törzse különleges mediterrán hangulatot varázsol a kertekbe. Nem véletlen, hogy napjainkban a mediterrán növények iránt egyre fokozódik az érdeklődés, sok kertben találunk már citromot, fügét, gránátalmát vagy épp kivit is.
Ha olívafát ültetünk, tartsuk szem előtt a növény igényeit.
Éghajlati feltételek az olajfa számára
Az olívafák számára a forró nyarak és az enyhe telek kedvezőek, Magyarországon leginkább a déli régiókban és a Balaton-felvidéken található olyan mikroklíma, amely megfelel ezeknek a feltételeknek.
Talajviszonyok
Talajra és tápanyagra nem túl igényes, így hazánkban bármilyen talajtípuson megél.

Gondozás
Az olajfa gondozása viszonylag egyszerű. Az egyik legnagyobb előnye, hogy szárazságtűrő, így csak a legnagyobb aszály esetén kell öntözni. Metszeni nem szükséges, csak ha túlságosan sűrűn állnak az ágai. Ilyenkor a befelé, rossz irányban növő, egymáshoz túl közel állókat érdemes kimetszeni tőből, de a fák természetes alakjukban is jól mutatnak.
A magyar olívakert
Már találunk is olívakertet a Balaton-felvidéken. Török Csaba borász, aki toszkán szőlőfajtát is termel a Szent György-hegyen, a mediterrán növények kedvelőjeként hatalmas levendulabokrokat, leandereket tart a birtokán, emellett ötven olívafát is. Az első három fát 2007-ben kapta ajándékba spanyol barátaitól, és a szőlősorok végébe ültette, ahogyan Toscanában szokás. A háromból kettő elfagyott az első télen, de ez nem szegte kedvét, tovább kísérletezett. Ma ötven olívafa van a birtokon, 5 és 500 éves közöttiek.
Érdemes a fagytűrőbb fajtákkal próbálkozni, ezek francia fajták, amelyek Provence északi részéről származnak, mint például az Olea europaea ’Aglandau’.

Azt tapasztalta az évek során, hogy vagy nagyon fiatal, egy-két éves csemetéket érdemes ültetni, amiket még hozzá lehet szoktatni az itthoni klímához, vagy idős, több száz éves fákat, amelyek már sok telet átéltek, így hozzászokhattak a hidegebbhez is.
Csaba kertjében találhatunk spanyol (’Arbequina’), francia (’Aglandau’) és olasz (’Leccino’) fajtákat is. Október közepén szokott szüretelni, amikor elkezdenek színesedni a bogyók. 2023-ban először saját olívaolajat is sajtolt, a 100 kg terméséből 15 liter olajat nyert. Később, ahogy nő a termésmennyiség, bérfeldolgozásban olívamalomban szeretné kisajtoltatni, hogy több legyen az olajkihozatal.
Magyarországon, mint minden új növénykultúra, ez is vegyszermentesen tartható, hiszen nincs még itthon kártevője. Ezért mindenképp érdemes fontolóra venni néhány olívafa ültetését, hiszen izgalmas lehetőség a kertbarátok számára, hogy mediterrán hangulatot varázsoljanak kertjükbe.
Véleményem szerint az olíva szárazságtűrő képessége, valamint esztétikai és gasztronómiai értékei miatt egyre népszerűbbé válik hazánkban is.
