Ezzel a díj a 2022-es Thummerer Pincészet és a 2023-as St. Andrea Szőlőbirtok után történetében immár harmadik alkalommal kerül egri borászathoz a díj.
Az idei díjátadóra a székesfehérvári Mercure Hotelben, a Nagy Fehérvári Bormustrán került sor, ahol a sétáló kóstolón 40 borászat kínálta több mint 150 borát. A két Magyar Bor Nagydíjas mesterkurzust tartott, amelyen Bott Judit (Bott Pince) és dr. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok) személyesen mutatták be a boraikat.
A listák kialakításának és a díjak odaítélésének folyamata felmenő ágon zajlik.
Először minden tag megnevez 3-3 emlékezetes fehér- és vörösbort az adott évből, majd a következő körben szavaznak a tagok, de ebben a körben senki nem szavazhat a saját jelöltjeire. A már lecsökkentett listára ismét szavaznak a borszakírók, a további szavazókörökben már nincs megkötés, és addig szavaznak, míg a pontszámok alapján meg nem születik a két 12-es lista.
Idén, a Nagy Fehérvári Bormustrán az elismeréseket a Borsmenta főszerkesztője, a Magyar Borszakírók Köre elnökének nemrégiben megválasztott Szabó Edit adta át. A díjakat Bodó Judit, a Bott Pince tulajdonos- borásza, Boros Barna, a St. Andrea Szőlőbirtok, valamint Doros Judit újságíró, a Kovács Nimród Borászat munkatársa vette át. A rendezvényen a díjnyertes borok többsége kóstolható volt, a Bott Pince és a St. Andrea Szőlőbirtok pedig mesterkurzuson is bemutatkozott.
A másik mesterkurzus a natúr vs. Technológia témakörét járta körül. A több mint 40 fős közönség sok kérdést tett fel, ahol az előadó, Geönczeöl Attila borász igyekezett tisztázni az alapfogalmakat, bio-konvencionális, natúr-bio-konvencionális borok közti különbségeket, stílusokat.