0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 2.

Top 12: a legjobb magyar borok

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz – nem többet, nem kevesebbet –, és ezeket vakon kóstolva ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehér- és vörösbor kategóriában
Idén holtverseny alakult ki, ezért a vakkóstolást követően a Kör újabb szavazást tartott, melynek alapján a 2024-es Kosárka Emlékdíjat az egri Kovács Nimród Borászat kapja.

Ezzel a díj a 2022-es Thummerer Pincészet és a 2023-as St. Andrea Szőlőbirtok után történetében immár harmadik alkalommal kerül egri borászathoz a díj.

Az idei díjátadóra a székesfehérvári Mercure Hotelben, a Nagy Fehérvári Bormustrán került sor, ahol a sétáló kóstolón 40 borászat kínálta több mint 150 borát. A két Magyar Bor Nagydíjas mesterkurzust tartott, amelyen Bott Judit (Bott Pince) és dr. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok) személyesen mutatták be a boraikat.

A listák kialakításának és a díjak odaítélésének folyamata felmenő ágon zajlik.

A kétszer 12-es listát még Kosárka József kezdeményezésére minden évben a borszakíró tagok alakítják ki több körben.

Először minden tag megnevez 3-3 emlékezetes fehér- és vörösbort az adott évből, majd a következő körben szavaznak a tagok, de ebben a körben senki nem szavazhat a saját jelöltjeire. A már lecsökkentett listára ismét szavaznak a borszakírók, a további szavazókörökben már nincs megkötés, és addig szavaznak, míg a pontszámok alapján meg nem születik a két 12-es lista.

A toplistás borokat egy vakkóstolón bírálják a szakemberek, 2024-ben ez december 22-én történt, a helyszín a budapesti Borlabor étterem volt. A két legtöbb pontot elért bor kapja a Magyar Bor Nagydíjat.

Idén, a Nagy Fehérvári Bormustrán az elismeréseket a Borsmenta főszerkesztője, a Magyar Borszakírók Köre elnökének nemrégiben megválasztott Szabó Edit adta át. A díjakat Bodó Judit, a Bott Pince tulajdonos- borásza, Boros Barna, a St. Andrea Szőlőbirtok, valamint Doros Judit újságíró, a Kovács Nimród Borászat munkatársa vette át. A rendezvényen a díjnyertes borok többsége kóstolható volt, a Bott Pince és a St. Andrea Szőlőbirtok pedig mesterkurzuson is bemutatkozott.

A másik mesterkurzus a natúr vs. Technológia témakörét járta körül. A több mint 40 fős közönség sok kérdést tett fel, ahol az előadó, Geönczeöl Attila borász igyekezett tisztázni az alapfogalmakat, bio-konvencionális, natúr-bio-konvencionális borok közti különbségeket, stílusokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: