0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Ültessünk és együnk hurmát – így jobban hangzik…

Először kaki szilva néven jött be hazánkba, és mivel ez az elnevezés nem tűnt marketing szempontból ideálisnak, lett belőle khaky, majd újabb nevek következtek: hurma és sharon gyümölcs, datolyaszilva. Mind ugyanazon kellemes aromájú gyümölcs neve.

Sokféleképp felhasználható hurma

A hurma (Diospyros kaki) különleges és ízletes gyümölcs. A növény Ázsiában, Észak-Afrikában és az Akropolisz-hegységben őshonos. A gyümölcs mérete fajtánként változik, az alapfaj általában kicsi és kerek, külső héja élénk narancssárga vagy barna. A nemesített változatai általában oltványként kaphatóak, ezek már nagy méretű gyümölcsöt teremnek.

hurma kaki szilva datolyaszilva

A gyümölcse igazi csemege, édes, enyhén fűszeres ízű. A datolyához hasonló, de kissé szilvára emlékeztető állagú és puha húsú. Az érett gyümölcs íze és illata olyan, mint a sütőtök és az őszibarack kombinációja. A gyümölcs magjai kicsik és kemények. A hurma sokoldalúan felhasználható, nyersen fogyasztható, salátákhoz adható, lekvárokba, dzsemekbe és süteményekbe kerülhet. Tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is gazdag, így egészséges csemegének számít azok számára, akik az egészségesebb étrendet részesítik előnyben. Egyedi ízének és tápláló tulajdonságainak köszönhetően izgalmas és egészséges alternatívája a mindennapi gyümölcsfogyasztásnak.

éretlen gyümölcsA fa és a gyümölcse is bírják a mínuszokat

Bár hazánkban még kerti növényként és gyógyhatású gyümölcsként sem túl elterjedt és ismert, valójában kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi probléma enyhítésére használhatók. Magyarországon is termeszthető, és akár -20°C-os hideggel szemben is ellenáll. A datolyaszilva különlegessége, hogy télen sokáig a fán maradhat.

Magnéziumban, nátriumban, vasban, cinkben és káliumban gazdag, valamint magas az A-, B- és C-vitamin tartalma.

Gyógyhatásai is vannak bőven… Magas szénhidráttartalma serkenti az agyműködést és csökkenti a hangulatingadozásokat. Különösen előnyös a mentális stressz alatt állók számára. Erősíti az immunrendszert és véd a szezonális vírusok ellen. Lúgosító tulajdonsága jó hatású gyomorégés esetén. Tápanyagokban gazdag, feltölti a szervezetet energiával.

Aszalt formában különféle bőrápoló krémek készítéséhez használják, segít a ráncok és a száraz bőr kezelésében is. Villával összezúzva, kis mennyiségű mézzel összekeverve maszkként is használható.

hurma kaki szilva datolyaszilvaHelye lenne több hazai kertben is

A mediterrán országokból származó dugványok enyhébb telekhez szoktak. A fagyállóságot az alany is befolyásolja, és az alanyként használt Diospyros lotus faj -20°C-igfagytűrő, ezért keressünk oltott csemetéket. A datolyaszilva magról nevelt formában nem bírja az erős fagyokat. Ez egy későn rügyező, és kihajtó fa, így a tavaszi fagykárok általában megússza. Későn virágzik, virágai május végén, június elején nyílnak, és nem feltűnőek. Egyes fajták beporzást igényelnek, amit ecsettel lehet elvégezni a pollen megtermékenyítésének elősegítése érdekében. Mások beporzás nélkül is megtermékenyülnek, és a termésben nem képeznek magokat, ami előnyös tulajdonság az elfogyasztásakor.

Sok virágot hoz, és jellemző rá a túlzott termésmennyiség létrehozása, amit termésritkítással orvosolhatunk – főleg fiatalabb korában. Talajigénye átlagos, a tápanyagban gazdag, laza talajt kedveli. Nem nagyon vízigényes, de az ültetés után 2-3 évig pótlólagos vízellátást igényel. A későbbi években a szárazsággal szemben toleráns lesz, de öntözést igényel, ami a nyári hónapokban ajánlott a jó termés érdekében. A metszést minimálisra kell csökkenteni, és csak akkor kell ritkítani, ha már kialakult a lombkorona.

Napos, meleg, fagymentesebb helyet válasszunk számára a kertben. A termőhelyi adottságoktól függően a kifejlett fák lombkoronája elérheti a 4 m szélességet és a 3-6 m magasságot.

Kártevők és betegségek nem támadják meg, nem igényel növényvédelmet, és biotermesztésre is alkalmas.
Az érés ősszel történik, amikor a levelek sárgulnak és elkezdenek lehullani, a termés pedig sárga vagy piros színűvé válik. A betakarítási időszaka október végétől november első feléig tart.

A gyümölcsöt, hűvös, 10 °C alatti pincében több hétig lehet tárolni.

Későn érő gyümölcs, hasonlóan a téli almához és a körtéhez. A tárolás során tovább érnek, de alacsonyabb tárolási hőmérsékleten lassabban érnek. Szobahőmérsékleten tárolva a hurma néhány napon belül megérik és megpuhul, és ezáltal megnő a cukortartalma, az íze, az aromája és a zamata. A gyümölcshús kellemesen puha, és kanállal fogyasztható. Egyesek szerint a szürettel nem tanácsos megvárni az első fagyok beálltát, mert bár a fagy nem károsítja a gyümölcsöt, ám ha többször megfagy és felolvad az élemiszerbiztonsági kockázatot rejt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: