Sokféleképp felhasználható hurma
A hurma (Diospyros kaki) különleges és ízletes gyümölcs. A növény Ázsiában, Észak-Afrikában és az Akropolisz-hegységben őshonos. A gyümölcs mérete fajtánként változik, az alapfaj általában kicsi és kerek, külső héja élénk narancssárga vagy barna. A nemesített változatai általában oltványként kaphatóak, ezek már nagy méretű gyümölcsöt teremnek.
A gyümölcse igazi csemege, édes, enyhén fűszeres ízű. A datolyához hasonló, de kissé szilvára emlékeztető állagú és puha húsú. Az érett gyümölcs íze és illata olyan, mint a sütőtök és az őszibarack kombinációja. A gyümölcs magjai kicsik és kemények. A hurma sokoldalúan felhasználható, nyersen fogyasztható, salátákhoz adható, lekvárokba, dzsemekbe és süteményekbe kerülhet. Tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is gazdag, így egészséges csemegének számít azok számára, akik az egészségesebb étrendet részesítik előnyben. Egyedi ízének és tápláló tulajdonságainak köszönhetően izgalmas és egészséges alternatívája a mindennapi gyümölcsfogyasztásnak.
A fa és a gyümölcse is bírják a mínuszokat
Bár hazánkban még kerti növényként és gyógyhatású gyümölcsként sem túl elterjedt és ismert, valójában kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi probléma enyhítésére használhatók. Magyarországon is termeszthető, és akár -20°C-os hideggel szemben is ellenáll. A datolyaszilva különlegessége, hogy télen sokáig a fán maradhat.
Magnéziumban, nátriumban, vasban, cinkben és káliumban gazdag, valamint magas az A-, B- és C-vitamin tartalma.
Gyógyhatásai is vannak bőven… Magas szénhidráttartalma serkenti az agyműködést és csökkenti a hangulatingadozásokat. Különösen előnyös a mentális stressz alatt állók számára. Erősíti az immunrendszert és véd a szezonális vírusok ellen. Lúgosító tulajdonsága jó hatású gyomorégés esetén. Tápanyagokban gazdag, feltölti a szervezetet energiával.
Helye lenne több hazai kertben is
A mediterrán országokból származó dugványok enyhébb telekhez szoktak. A fagyállóságot az alany is befolyásolja, és az alanyként használt Diospyros lotus faj -20°C-igfagytűrő, ezért keressünk oltott csemetéket. A datolyaszilva magról nevelt formában nem bírja az erős fagyokat. Ez egy későn rügyező, és kihajtó fa, így a tavaszi fagykárok általában megússza. Későn virágzik, virágai május végén, június elején nyílnak, és nem feltűnőek. Egyes fajták beporzást igényelnek, amit ecsettel lehet elvégezni a pollen megtermékenyítésének elősegítése érdekében. Mások beporzás nélkül is megtermékenyülnek, és a termésben nem képeznek magokat, ami előnyös tulajdonság az elfogyasztásakor.
Napos, meleg, fagymentesebb helyet válasszunk számára a kertben. A termőhelyi adottságoktól függően a kifejlett fák lombkoronája elérheti a 4 m szélességet és a 3-6 m magasságot.
Kártevők és betegségek nem támadják meg, nem igényel növényvédelmet, és biotermesztésre is alkalmas.
Az érés ősszel történik, amikor a levelek sárgulnak és elkezdenek lehullani, a termés pedig sárga vagy piros színűvé válik. A betakarítási időszaka október végétől november első feléig tart.
A gyümölcsöt, hűvös, 10 °C alatti pincében több hétig lehet tárolni.
Későn érő gyümölcs, hasonlóan a téli almához és a körtéhez. A tárolás során tovább érnek, de alacsonyabb tárolási hőmérsékleten lassabban érnek. Szobahőmérsékleten tárolva a hurma néhány napon belül megérik és megpuhul, és ezáltal megnő a cukortartalma, az íze, az aromája és a zamata. A gyümölcshús kellemesen puha, és kanállal fogyasztható. Egyesek szerint a szürettel nem tanácsos megvárni az első fagyok beálltát, mert bár a fagy nem károsítja a gyümölcsöt, ám ha többször megfagy és felolvad az élemiszerbiztonsági kockázatot rejt.