0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Csirkét lábánál fogva?

A baromfiiparban, a vágóhídra szállítás előtt, a csirkéket gyakran a lábuknál fogva fogják be és rakják ketrecekbe. Belgiumban egy flamand állatjóléti szervezet pert indított az ilyen gyakorlatot folytató cégek ellen.

A fejjel lefelé lógatott csirke

Sokan tévesen azt hiszik, hogy mivel fejjel lefelé lógatva a csirke nyugodtnak tűnik, ez azt jelenti, hogy valóban nyugodt, hogy mentálisan és fizikailag is békében van. Ehelyett lehet, hogy valójában rendkívüli félelemtől, kényelmetlenségtől, sőt fájdalomtól szenved.

Csak azért, mert a csirke abbahagyja a küszködést, még nem jelenti azt, hogy nyugodt.

Kutatások megállapították, hogy a csirkét fejjel lefelé lógatni vagy tartani nem biztonságos, mivel ez indokolatlanul megterheli a tüdőt, a szívet, a keringési rendszert és más szerveket. Ez az állat pusztulásához vezethet fulladás vagy a takarmány tartalmának belélegzése miatt. A lábsérülések, a szárnysérülések és a tónusos mozdulatlanság szintén komoly kockázatot jelentenek.

Az Európai Unióban egyebek mellett ezért szabályozták azt is, hogy a vágóhídon hogyan kell a szalagra helyezni az élő madarakat és azt is, a felhelyezéstől maximum mennyi időn belül kell az állatot levágni.

Baromfi a futószalagon
forrás: mmg archív

Hogyan is kell a baromfit EU-komfort módon megfogni?

Gyengéden. Soha nem szabad: az érzékeny testrészeket megnyomni, az állatot a nyakánál, fejénél, szárnyánál, farkánál fogva húzni vagy felemelni. Az Európai Bizottság által kiadott baromfikezelési útmutató szerint így kell egy csirkét felemelni:

  • Tegye a kezét mindkét szárny fölé
  • A másik kezével fogja meg mindkét lábát
  • Emelje fel
EU-s útmutató
forrás: food.ec.europa.eu

A pulykát pedig így:

  • Fogja meg a lábukat hátulról az egyik kezével
  • Finoman engedje le őket a mellükre
  • A másik karját a testük alá mozgatva ölelje körbe a pulyka testét és szárnyait
  • Emelje föl

Szabályos csirketartási mód, ha az ember az egyik kezével fölülről tartja az állatot, „a másik kezét az állat alá csúsztatja és fogja a lábait és a melle alatt a tenyerével tartja”. vagyis az alkarjára fekteti. Pont ahogy nagymamám a kedvenc „tyutyukáját”.

EU-s útmutató
forrás: food.ec.europa.eu
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/poultryworld.net

Magazin ajánló: