Az ősz és a tavasz a fő gyümölcsfa ültetési időszak, de erre télen is van lehetőség, amikor nincs fagy, sőt nyáron is ültethetünk, de akkor nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfákat.
Most tehát a szabadgyökerűek ültetési időszakában vagyunk, erre egyik legjobb időszak az őszi lombhullás után, de még a tartós fagyok beállta előtt van, vagy tavasszal, a rügyek megindulása előtt. Ha télen ültetünk, győződjünk meg róla, hogy a talaj nem fagyott, és az időjárás enyhe legyen.

A gyümölcsfák napfényigényesek, ezért olyan helyet válasszunk, ahol legalább 6-8 órán át közvetlen napfény éri őket. A jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj ideális számukra. A kötött, agyagos talajt javítsuk komposzttal, homokkal. A túl homokos talajt pedig komposzttal és érett istállótrágyával gazdagítsuk.
Vegyük figyelembe a fa várható végső méretét, és biztosítsunk elegendő helyet a gyökereknek és a koronának. Ne ültessük a fát túl közel épületekhez, kerítésekhez vagy más fákhoz. Ha a kertünk szeles helyen van, válasszunk szélvédett helyet a számára, vagy gondoskodjunk szélvédelemről.
A gödör legyen kétszer olyan széles, mint a gyökérlabda vagy a gyökérzet, és olyan mély, hogy a fa gyökérnyaka (ahol a gyökérzet és a törzs találkoznak) a talajszintben legyen. Ültetéskor helyezzük a fát a gödörbe, és ellenőrizzük, hogy a gyökérnyak, és az oltás a megfelelő magasságban van-e – pont a talajszintben legyen se lejjebb, se feljebb. Töltsük vissza a gödröt földdel, és óvatosan tömörítsük a talajt a gyökerek körül. Alaposan öntözzük meg a fát. A fa töve köré terítsünk mulcsot (pl. fakérget, szalmát), hogy megőrizzük a talaj nedvességét és gyommentesen tartsuk a területet. A fiatal fákat érdemes karóval megtámasztani.

Fotó: Lubomirkin, Unsplash
Fajok és fajtaösszetétel: érdemes átgondolni…
Nem jó, ha olyan gyümölcsfák vannak a kertben, amit a szerencse odahozott: ismerős adta, amikor épp a tulajdonosnak ültetni volt kedve, épp olyat kapott a közeli faiskolában, kinőtt valami a földből és ott maradt… Logikusan olyan fajokat célszerű válogatottan ültetni, amit szeretünk. Például, ha nincs soha időnk birsalmát tartósítani, ami frissen nem igazán élvezhető, akkor felesleges birsalmát ültetni. A fajok kiválasztása után pedig a fajtasorok jönnek. Hiszen almából vannak olyanok, melyek már nyáron teremnek, de ezek nem jól tárolhatók. És vannak a késő ősszel termők, ezek sokáig elállnak.