0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Új kultúrnövények a láthatáron: mi alapján kell választani?

A Southamptoni Egyetem kutatói közzétettek egy olyan tulajdonság listát, ami alapján egy vadonélő növény alkalmassá válik a nemesítésre.

A kutatók számára a nemesített növények őseinek kutatása igen fontos ahhoz, hogy tovább fejlesszék tovább az adott fajt/fajtát. Ezzel lehet segíteni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást.

A feltételezések szerint a ma létező, vadon élő növények közt azok, melyeket nem vontak még termesztésbe, segíthetnek leküzdeni a jövő kihívásait. Ebbe beleértendő az olyan fajták nemesítése, melyek jobban ellenállnak a növekvő hőmérsékleteknek és a szélsőséges, megjósolhatatlan időjárásnak.

Cirok
A cirok jelenleg nem tartozik a jelentős szántóföldi növények közé, holott az aszályos, forró időjárást jobban tolerálja, mint a kukorica
(Fotó: MMG/Csatlós Norbert)

A ma termesztett növények jelentős részét több ezer éve kezdték szelektálni elődeink. Nagyjából tizenkétezer éve a vadászó-gyűjtögető őseink elkezdtek ültetni egy sor fajt annak reményében, hogy biztosítsák az élelmiszer ellátásukat. Azzal, hogy folyamatosan a legjobban teljesítő növények magjaiból vetettek, szép lassan növelték a terméshozamot. Ennek eredményeképp azonban

csak néhány vadon termő fajt használtak fel, a többit szép lassan kiszelektálták a termesztésből.

Egy most megjelent tanulmány kutatói szerint ezeknek a fajoknak volt néhány olyan tulajdonsága, mely alkalmassá tette őket a termesztésbe vonásra – írja a ScienceDaily. A kutatáshoz számos már meglévő szakirodalmat és tanulmányt vettek górcső alá. A cél az volt, hogy kiderüljön: miért ezeket a növényeket vonták termesztésbe? Ezek a fajták vajon miben különböznek genetikai szinten a vadonélő eredeti alaktól, valamint a rokonaiktól?

A tanulmány vezető szerzője, Mark Chapman, a Southamptoni Egyetem professzora elmondta:

„Több tízezer ehető növényfaj létezik, mégis csupán pár százat vontunk termesztésbe, és mindössze 15 fajból származik a kalóriabevitelünk 90 százaléka.”

Mitől lesz egy fajból jó kultúrnövény?

A kutatócsoportnak az Oxfordi és a Sheffieldi Egyetem, valamint a Kew Királyi Botanikus Kert (Royal Botanical Gardens at Kew) tudósai is tagjai voltak.

Három fő tulajdonságot tűztek ki, melyek kulcsfontosságúak a növények termelésbe vonásának szempontjából:

  • Plaszticitás (formálhatóság)- hogyan alkalmazkodik egy növény a környezetéhez. Az ember által kedvelt tulajdonságokkal rendelkező, gyorsan és könnyen alkalmazkodó növények nagyobb valószínűséggel bizonyultak hasznosak a mezőgazdaság számára.
  • Genetikai felépítés – minél egyszerűbb, annál jobb. Ha kevés gén befolyásolja azokat a tulajdonságokat, amelyekből az ember hasznot húzhat, akkor könnyebb a növény morfológiáját, külső tulajdonságait megfelelően alakítani.
  • Mutációs ráta – minél gyorsabb, annál nagyobb a változás esélye. Ha egy növény gyorsan mutálódik, akkor rövidebb idő alatt lehet elérni a kívánt tulajdonságokat. Ilyen például a nagyobb hozam, termés, vagy az ízletesebb gyümölcs.
napraforgó növény növénytermesztés nemesítés
Azokban a növényekben, melyekben gyakrabban fordul elő mutáció, hamarabb alakulhatnak ki a kedvező tulajdonságok
Fotó: Katharina N., Pixabay

Meg kell értenünk, hogy melyek azok az összetett, egymással összefüggő tényezők, melyek bizonyos növények dominanciájához vezetett a mai modern mezőgazdasági termelésben. Ez segíthet azonosítani a vadonélő fajok közül azokat, melyek a jövőben sikeresen alkalmazkodhatnak a klímaváltozáshoz.

Chapman rámutatott, hogy

amikor több ezer éve először vonták termesztésbe ezeket a fajokat, még nem gondolkodtak azon, hogy a jövőben milyen körülmények között kell majd ezeket termeszteni.

Ma már azonban kifinomult éghajlati modellezéssel képesek vagyunk megjósolni ezeket a tényezőket. Ezek tudatában pedig lehetőségünk van olyan növények szelektálására, melyek képesek elviselni ezeket a körülményeket.

A tudósok szerint a jelenleg vadonélő növényeknek és a helyi, kevésbé jelentős fajtáknak fontos szerep juthat.

Ezek olyan hasznos tulajdonságokat hordozhatnak, melyeket szelekciókkal és precíziós nemesítéssel előtérbe lehet hozni. A mostani tanulmány segíthet abban, hogy a jövőben új fajokat vonjanak termesztésbe. Ez lehet a kulcs a gyorsan változó világ élelmiszerbiztonságának javításához.

Ez is érdekelheti:

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: