0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 23.

A homoktövis csodaszer: az új, magyar fajta zsírsavakban verhetetlen

Tavaly kapott állami elismerést Kozák Antal két homoktövisfajtája, a termő Remény és a porzó Vitéz. Bevezetésükhöz bemutatókertek létesítését és szakmai bemutatókat tervez a nemesítő, akinek a családi cége szaporítja a fajtákat

Kozák Antal egy súlyos beteg barátja kérésére kezdett homoktövis termesztéssel foglalkozni, addig szamócát, meggyet és kajszit termesztett. Amikor látta, mennyire jó hatással volt a magolaj és a homoktövisvelő az egészségre, komolyan érdeklődni kezdett a növény iránt, és 2010 óta termeszti. Aradon, egy bemutatón járva ötlött fel benne a kérdés, hogy miért nincs magyar fajta ebből az értékes növényből. A MATE Kertészettudományi Intézet Fertődi Kutatóállomásán csak homoktövis-honosítással foglalkoznak, de ott tanulta meg, hogyan lehet nemesíteni ezt a szélporozta, kétlaki növényt. Rákóczifalvai kertjében nyolc hím- és számos nőivarú fajtát ültetett, a vegyes megporzásból származó bogyókból pedig tízezer magoncot nevelt fel. Ezek fele volt nőivarú növény.

Homoktövis kimagasló beltartalommal

A nemesítési cél gömbölyded bogyójú, későn érő és sötét narancssárga homoktövisfajta létrehozása volt. A bogyó alakja azért lényeges, mert leválasztás után könnyebb a gömbölyű bogyók tisztítása. A kései érési idő pedig jobb beltartalom elérését teszi lehetővé és tapasztalata szerint biztosabb is a hazai betakarítás.

Homoktövis
Remény homoktövis
Fotó: Bugány János
A tavaly állami minősítést szerzett Remény fajta megfelel ezeknek a követelményeknek: sok benne a C-vitamin és a béta-karotin, kimagaslóan sok omega-7 zsírsavat tartalmaz, valamint kedvező az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya.

Az első nagyobb termés bevizsgálásakor kiderült, hogy világviszonylatban a tíz legjobb beltartalmú fajta közé tartozik. Október második felében szedhető. Porzófajtája a Vitéz.

A klímaváltozás miatt már a korai érésű homoktövisek termesztése kockázatosabb, mert a nagy melegben megfonnyadnak és nem minden fajta képes kiheverni a szárazságot. Az Askola például szerencsére visszanyeri a nedvességtartalmát, amikor megérkeznek az őszi esők. E mellett a rákóczifalvai ültetvényben Leikora fajtát termeszt Kozák Antal. Speciális szerszámokat is kifejlesztett a szúrós növény betakarításához: meghosszabbított nyelű elektromos ollóval metszik le a termő ágakat, amit egy ugyancsak átalakított olasz szedőplatformon kialakított szállítószalagon válogatnak át. Ezzel a hét méter hosszú berendezéssel hat ember képes elvégezni húsz munkáját. A levágott terméses ágakat aztán mínusz 25 °C-on lefagyasztják és úgy választják le róluk a bogyókat. A homoktövis-termesztés gazdaságosságát ezért nagyban befolyásolja az energiaár, érdemes napelemekkel fedezni a fagyasztás áramigényét.

Homoktövis
Kozák Antal tízezer magoncból emelte ki az új fajtát
Fotó: Bugány János

Kozák Antal tervei szerint Debrecenben, Budapesten, Kecskeméten és Válon lesznek még bemutatókertek a saját ültetvénye mellett, és szaktanácsadással segítik a fajta hazai elterjedését. A homoktövis élettani hatását pedig reményei szerint a Semmelweis Egyetemen fogják vizsgálni. Kimagasló beltartalmi értékei miatt márkázott termékek alapanyaga lehet a Remény homoktövisfajta.

Ez lenne a szépítő és öregedést gátló csodabogyó? – Magyar Mezőgazdaság

Elfeledett kincseink: a Kárpát-medence vad gyümölcsfajainak újrafelfedezése – Magyar Mezőgazdaság

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu