Kizárólag Kárpát-medencei fajták
Korszerűsödnek az ültetvények is. Öt évvel ezelőtt az egész birtokra átfogó tervet készítettek. A megújulást komoly talajfeltárások előzték meg annak érdekében, hogy a dűlőkbe a legalkalmasabb szőlőfajták kerüljenek, amelyek a legjobban fognak majd teljesíteni az adott területen.

Néhány évvel ezelőtt megújult a borászat arculata, elegáns, letisztult címkék kerülnek a palackokra, amelyek a borok stílusára is utalnak. Az ízlés változásával a komoly, tanninban gazdag borok mellett megjelentek a könnyebben érthető, elegáns stílusú borok is, amelyek számos elismeréssel öregbítik a 40 éves borászat hírnevét. Mindez nem csupán a szakemberek eredménye, hanem Katalin kifinomult ízlésének és igényességnek köszönhető. Van viszont, ami nem újult meg.
– Nem térünk el attól a korábbi elhatározásunktól, hogy kizárólag régi, Kárpát-medencei fajtákkal dolgozunk – szögezte le Katalin.
Édesapja 2002-ben alkotta meg a Várvédő borukat, amelyért rangos kitüntetést kapott, és jelenleg is ez a pincészet zászlósbora.
A 2024. évet nagyon nehéznek értékeli. Tavaly érezte a bőrén először, hogy nem föltétlen pozitív a megítélése annak, hogy bortermeléssel foglalkozik, amire mindig is büszke volt. Felnőtt egy olyan generáció, ahol előtérbe került a tudatos életmód, emellett tavaly rekordmennyiségű cikk jelent meg magyar és külföldi orvosok tollából, amiben komoly veszélyként tekintenek az alkoholra. De ha mégis az alkohol mellett döntenek a fiatalok, akkor az legyen egy elegáns koktél vagy pezsgő, szép ruhában egy felkapott teraszon. A szőlőhöz és a borhoz pedig nagyon is hozzátartozik a föld, a sár, az eső, a bakancs, a sok-sok munka.

Túl a napi rutinon

Az időjárás is olyan kihívások elé állította a termelőket, amilyet eddig soha nem tapasztaltak. Szinte egyik borászat sem volt arra felkészülve, hogy hetekkel korábban és gyakorlatilag két hét alatt érik be az összes fajta, egyszerre kerül a pincébe és egyszerre kell megoldani a feldolgozást. Ezt lehetetlen előre megtervezni, bármennyire is tudatos valaki.
A napi rutin mellett arra is van energiája, hogy nyaranta a Síkhegyen, a legszebb dűlőben piknikeket szervezzen, vagy csokoládé- és bonbonkészítőket arra ösztönözzön, hogy a boraikkal harmonizáló csokoládékat készítsenek, amitől még izgalmasabbak lesznek a borkóstolók. Szabadidejében pedig szeret sportolni, kerékpározni, túrázni barátaival.
– Ha valakitől azt kérik, soroljon fel az Egri borvidéken öt borászatot, jusson eszébe a Tóth Ferenc Pincészet is úgy, mint minőségi és kiemelkedő dűlős borokat készítő borászat. Azt gondolom, ez az a cél, amiért továbbra is érdemes dolgozni, fejleszteni, finomítani a borokat. A borászat pedig legyen piacilag megalapozott cég, stabil és megbízható belföldi és külföldi vevőkörrel, amely legalább tíz családnak tud biztos megélhetést nyújtani. – ez Tóth Katalin ötéves terve.
Fotók: Tóth Ferenc Pincészet