0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Almavarasodás: most kell kivédeni az első tavaszi fertőzést

Az almavarasodás fertőzése várhatóan kevésbé veszélyesen indul, mint az utóbbi években, derült ki a BASF nyíregyházi növényvédelmi tanácskozásán. Az őszi-téli hőmérséklet nem kedvezett a gomba ivaros szaporodásának, a tavaszi fertőzés elindítójának.

Az almavarasodás valószínűsége idén

Tavaly novembertől vizsgálták a BASF csengeri meteorológiai állomás adatai alapján az idei varasodásfertőzés valószínűségét. Novemberben a csapadék és a páratartalom adott volt az ivaros folyamathoz, de mindössze négy napon volt alkalmas hozzá a hőmérséklet. Decemberben 8-10 napon át fejlődhettek tovább a kialakult termőtestek. Az idén januárban 16, februárban 7 nap volt megfelelő a varasodást okozó gomba pszeudotéciumainak érésére. Tavaly és tavalyelőtt sokkal kedvezőbben alakult az őszi-téli időjárás a gomba számára, nagyjából háromszor annyi ideig fejlődhettek a termőtestek és bennük a spórák, mint most.

Mindezeket összevetve az a következtetés vonható le, hogy sokkal kevesebb és fejletlenebb termőtest van az idén, mint a korábbi években, és nem várható korai aszkospóra-szóródás. Tavaly március 15-én indult spórák szóródása, az idén a hónap végén, április elején várható. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy az a hőösszeg, ami elég az egérfüles állapothoz, az a varasodásfertőzéshez is elég.
almavarasodás
Korai fertőzésből kialakult varas foltok
Fotó: Horváth Csilla

Miután kiszóródtak az aszkospórák, nedves felületen 9-10 óra alatt bejutnak a növény szöveteibe. Később az ivartalan, konídiumos fertőzéshez már 8-9 óra is elég. Azért kell kivédeni az első tavaszi fertőzést, mert a továbbiak nemcsak gyorsabban következnek be, hanem nagyságrendekkel több fertőzőanyag keletkezik a gomba ivartalan szaporodásakor. A betegség különösen veszélyes az almára a zöldbimbós állapotától a gyümölcskezdemények fejlődéséig, amikor a levelek és a kis almák gyors felületnövekedésével nehéz lépést tartani a védekezéssel.

Már a rügyből kibújó levélcsúcs vagy a csészelevél fertőzése elég ahhoz, hogy onnan továbbterjedjen a betegség.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu