0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Par Excellence: borban a legjobbak

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente hat kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján.

Oktató kategóriában Petzold Attila részesült az elismerésben.

Az edukáció végig kísérte az egész karrierjét. Első munkahelyén, a Magyar Borok Házában hat évig a külföldi vendégeket oktatott a magyar bor szépségeire, a magyar táj sokszínűségében rejlő értékekre. Később az Eszencia Magazin szakmai szerkesztőjeként szintén sok edukatív tartalmat készített, hisz abban, hogy a borok ismerete kedvelhetőbbé, szerethetőbbé teszi a teljes magyar kultúrát.

Később a borok mellett pálinkákkal, majd nemzetközi párlatokkal is elkezdett foglalkozni, borokban is igyekezett megismerni az egész világot, miáltal a hazai értékeket is könnyebb kontextusban értelmezve a helyén kezelni.

Független bor és párlat oktatóként csak olyan megbízásokat vállal el, amiben úgy gondolja, hogy a szükséges tudásnak teljes mértékben birtokában van. Igyekszik hangsúlyt fektetni a könnyed, szellemes, néhol már a stand-up határát súroló előadásmódra, mivel meggyőződése, hogy egy jó nevetés mellett az ismeretek is könnyebben hasznosulnak. Módszerét a gyakorlat számos esetben visszaigazolta már.

Szakíró kategóriában Németi Sándor lett a díjazott.

Németi Sándor borszakértő, a WineArtCulture bor-és gasztronómiai online portál alapítója, főszerkesztője és tulajdonosa. Több évet élt és dolgozott külföldön, például Németországban, Ausztriában és Franciaországban. Utóbbi országban eltöltött közel három éve indította a bor és gasztronómia irányába. 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban. Írásai olvashatóak többek között a Vince, a Figyelő, a Dining Guide, a Hamu és Gyémánt, az Északi Part, a Pezsgőakadémia, a Pesti Stílus Magazinokban, a bor.hu-n, a badacsony.com-on, valamint a saját WineArtCulture portálon. Ezen kívül marketing- és PR kommunikációval is foglalkozik.

2024-ben harmadik alkalommal kerül sor a Dr. KOSÁRKA emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Idén ezt a díjat Dúzsi Tamás (Szekszárd) kapja.

Dúzsi Tamás 2014-ben kapta meg az Év bortermelője díjat. Dúzsi Tamás a magyar rozékiraly. Alaposan kiérdemelte ezt a címet, mivel a Cannes-i rozé világbajnokságon a kezdetektől napjainkig 46 érmet nyert el. Ezen a versenyen átlagosan ezer rozé méretteti meg magát, a termékek 16%-a kaphat érmet, bronzérmet nem adnak ki. Dúzsi ezzel a korszakos teljesítményével a világ élvonalába tartozik, ő nyerte eddig a legtöbb érmet, előzve ezzel a rendező franciaországi borászatokat is. A rozékirály országúti kerékpáros es előadóművész is egyben, ráadásul hétgyermekes családapa. Mindez nem működhetne ha felesége, Patai Ilona nem biztosítana mindehhez stabil hátteret. A generációváltás is megtörtént a családi borászatban, a Lisszabonban es Montpellier-ben is tanuló, végzett borász Tamás fia teljes értékű munkatárs a családi vállalkozásban.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: