0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 14.

Ennyi búzát arathat le idén az EU: 16. heti AKI-elemzés

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) elemzői márciusi előrevetítésükben az előző szezonét 8 millió tonnával meghaladó, 807 millió tonna globális búzatermést jeleznek a 2025/2026. gazdasági évben.

Mérséklődő jegyzések a párizsi, változó kötések a lipcsei árutőzsdén

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) április 4. és 10. között a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 194–199 dollár/tonna, a kukoricáé 181–190 dollár/tonna között alakult, az előbbi 198 dollár/tonna, az utóbbi 190 dollár/tonna volt április 10-én. A szójabab fronthavi kurzusa 359–378 dollár/tonna között hullámzott a megfigyelt periódusban.

Illusztráció: Pixabay

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) április 3. óta mérséklődött a termények jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan. A búzáé csaknem 5 euróval (217 euró/tonna), a kukoricáé pedig 1,5 euróval (208 euró/tonna) volt alacsonyabb április 10-én. Ezzel egy időben a repcemag májusi tőzsdei elszámolóára 5 euróval 512 euró/tonnára csökkent.

A lipcsei árutőzsdén (EEX) az ömlesztett vaj legközelebbi határidőre szóló jegyzése április 3. és 10. között 8 euróval 7442 euró/tonnára nőtt, miközben a sovány tejporé 2 euróval 2414 euró/tonnára csökkent.

Illusztráció: Pixabay

Az olaszországi Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 9. hét óta 55,5–56,75 euró/100 kilogramm között alakult, a 15. héten 55 euró/100 kilogramm volt.

Forrás: European Energy Exchange

Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 11–15. hét között 4 euróval 49,5 euró/100 kilogrammra mérséklődött.

Forrás: DCA-CLAL-NieuweOogst, CCIAA di Verona-CLAL
Az ármozgások hátteréről bővebben az AKI Agrárközgazdasági Intézet honlapján rendszeresen közzétett Gabona és ipari növények, valamint Tej és tejtermékek című Agrárpiaci jelentésekből tájékozódhat.

Szerzők: Pásztor Zsuzsanna

Mándi-Nagy Dániel

AKI Agrárközgazdasági Intézet

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: