0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Az Azori-szigetek kincse: enyhe fokhagyma

A portugáliai Graciosa szigetén termesztett Alho da Graciosa fokhagyma nem csupán egy kiváló minőségű mezőgazdasági termék – a régió kulturális és kulináris örökségének szimbóluma is.

Az Alho da Graciosa fokhagyma 2021-ben elnyerte az Európai Unió oltalom alatt álló földrajzi jelzését (PGI), amely garantálja, hogy az előállítás, feldolgozás vagy előkészítés legalább egy fázisa a meghatározott földrajzi területen történik – olvasható az Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés Főigazgatóságának honlapján.

https://agriculture.ec.europa.eu/index_en, fokhagyma
(Fotó: Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés Főigazgatóság (Agriculture and rural development))

Egyedi íz, visszafogott illat – Graciosa különleges fokhagymája

Az Alho da Graciosa PGI különlegessége az enyhe, közepesen alacsony intenzitású aromája, amely már nyersen, összezúzás nélkül is kellemesen érzékelhető.

Ízvilága intenzív, mégis kellemesen lágy, enyhe utóízzel – tökéletes választás azok számára, akik a fokhagyma karakteres jelenlétét keresik, de elkerülnék az erőteljes szagot vagy túlságosan domináns ízeket.

Egyesével fej fokhagymaként vagy fokhagymafüzérként árusítják, a gerezdek pedig vöröses-rózsaszín héjúak, szilárdak és sima textúrájúak.

A fokhagyma eredete: generációkon átívelő örökség

Graciosa az Azori-szigetek legészakibb tagja, és már a 15. század óta lakott terület. A korai telepesek hamar felismerték a sziget termékeny talaját és kedvező csapadékeloszlását. Az éghajlat ideális a zöldség- és gyümölcstermesztésre. A fokhagyma kiemelkedett a többi termény közül, és generációról generációra továbbfejlesztették: csak a legjobb egyedeket ültették vissza, megőrizve a színét, méretét és jellegzetes tulajdonságait. Fontos volt, hogy ne kerüljön be más régióból származó fajta.

A helyi gasztronómiában is fontos szerepet tölt be. Például a híres molhanga szósz (friss halakhoz), a molho à pescador nevű halétel, a Graciosa-i kolbász (linguiça da Graciosa) vagy a grillezett tengeri csiga (lapas grelhadas) mind-mind Alho da Graciosa fokhagymával készülnek.
Graciosa (Fotó: Otávio Nogueira, Wikimeda Commons)

A termesztés tudománya és művészete

Az Alho da Graciosa az Allium sativum L. fajtához tartozik, és teljes termesztési ciklusa Graciosa szigetén történik – az ültetéstőla betakarításon át a szárításig. A sziget enyhe óceáni éghajlata, az alacsony csapadékmennyiség (különösen május és augusztus között), valamint a napos, szélvédett síkságok ideális környezetet biztosítanak a termesztéshez.

A vulkanikus eredetű talaj kissé savas vagy semleges pH-értékű, és cinkben és vasban gazdag, ami elősegíti a klorofillképződést és a fotoszintézist. Ezek a tényezők támogatják az allicin – a fokhagyma fő antimikrobiális összetevője – képződését, ami egyben természetes tartósító hatással is bír.

Az ínyencek kedvence – határokon túl is

Bár a fokhagyma Graciosa régiójában ikonikus termék, kereslete túlnőtt a helyi piacokon. Ma már Portugália-szerte megtalálható, és a legjobb séfek is előszeretettel használják. Karakteres, de nem tolakodó íze kiválóan illeszkedik a kifinomult fogásokhoz is.

A fokhagyma sikerének és hírnevének köszönhetően Graciosa ma is a „Terra do Alho” – azaz a „fokhagymaföld” – néven ismert. A sziget mezőgazdasági öröksége, a generációkon átívelő tudás és a természetes adottságok összhangja teszi az Alho da Graciosa PGI-t egyedülálló termékké Európában.

Mezőgazdaság és vidékfejlesztés Főigazgatóság
Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés főigazgatósága (Agriculture and rural development) a Bizottság azon szervezeti egysége, mely felel az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) kidolgozásáért és végrehajtásáért, valamint a vidéki térségek fejlesztéséért.

Fekete láb, kopasz nyak: csúcsminőség, ahogy a nagymama is készítené – Magyar Mezőgazdaság

Aki még a struccoknál is különlegesebbet akart – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés Főigazgatóság