0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 15.

Kóstolt már csóka szőlőből készült bort?

Csóka, laska, bakator…Ezekből a különleges fajtákból készült borokat a nagyközönség is megkóstolhatja május 8-án, a Régi magyar fajták Nagykóstolóján.

A kétezres évek elején Szentesi József fedezte fel újra őseink elfeledett szőlőfajtáit, és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből hozott 10 fehér- és 10 kékszőlő fajtával létrehozott kísérleti ültetvényén tapasztalta ki ezek pozitív és negatív tulajdonságait.

Nem csak felkutatta az erre vonatkozó szakirodalmat, de tapasztalatait, majd később a régi magyar fajták szőlőoltványait is megosztotta az érdeklődő borászokkal.
Csókaszőlő magyar szőlőfajták hagyomány
Csókaszőlő

Ennek is köszönhető, hogy míg húsz évvel ezelőtt csak néhányan foglalkoztak ezzel a témával, mára már az ország különböző borvidékein néhány tucat borász telepített ezekből a szőlőfajtákból. Közülük többen kifejezetten széles palettát tudnak felmutatni. Szentesi Józsefen kívül Andrási László somlói és Maurer Oszkár szerémségi borász is intenzíven foglalkozik a régi magyar fajták megőrzésével. Ők hárman különböző régiókban, egymástól távol, mégis hasonló szellemiségben dolgoznak. Akik az elmúlt időszakban kezdtek el ezekkel a szőlőfajtákkal foglalkozni, már az ő tapasztalataikat felhasználva, az adott területekhez és igényekhez igazodva tudnak fajtát választani.

A közös érdeklődés révén több borász évek óta rendszeresen találkozik, közösen kóstolnak és együtt gondolkodnak, és ennek eredményeként februárban megalapították a Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesületet.

Ebben a közösségi formában lehetőségük lesz a jövőben ezeknek a szőlőfajtáknak nagyobb támogatottságot biztosítani, a közös célokat pedig szervezettebben megvalósítani.

Piros Bakator

Az egyesületnek több célja is van, amiről a tagok szívesen mesélnek a közös munkájuk első mérföldkövének számító Régi magyar fajták – Nagykóstolón, amit május 8-án tartanak a II. kerületben a Szent Angéla Gimnáziumban. Itt közel 50 bort kóstolhatnak meg az érdeklődők, és találkozhatnak a borászokkal is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: