A Zöld veltelini nem az a hagyományos fajta, amit mindenki ismer. Vagy ha igen, azt is elsősorban Ausztriából. S, bár a szomszédos országban igazán otthonra lelt, sokszínűségének megismertetését néhányan itthon is magukra vállalták. A közelmúltban a budapesti Nyitott Műhely adott helyszínt két magyar borvidék két borászának, hogy bemutassák, mit is gondolnak itthon a fajtáról.

Ludányi Gábor kijelentette, a fajta olyan, mint a lányok, szereti a kihívást, s ha a kedvében járnak, igazi kezesbárány, jól lehet vele együttműködni. Ehhez Varga Tamás annyit tett hozzá, valóban sokszínű fajtáról van szó, nem aromás, inkább neutrális, visszafogott, így alkalmas a terroire megjelenítésére. Nem véletlen, hogy Sopronban a csillámpala kőzeten kis sósságot is felfedezhetünk benne. Egy biztos, szeretnének mindent kihozni belőle, amit képes magából megmutatni. Nem véletlen, hogy
„A fajtában minden lehetőség benne van, ami egy jó pezsgőhöz kell. Az első tételünket 2024 augusztusában, 10 hónapos seprőn tartást követően kóstoltuk meg, majd a maradék további 3 éves érlelést kap”- avatott be a folyamatba Varga Tamás, az eredmény annyira meggyőző volt, hogy nem is szeretnének más fajtából pezsgőt készíteni.
Sokan szeretnék eltenni érlelésre, de mivel több benne a seprő, gyorsabban fejlődik.
Ludányi Gábor bemutatkozásként elárulta, 2008-ban, egy hordónyi Szürkebarát elkészítésével indult az önálló borászkodási kedv. Zöld veltelini ültetvényüket még 1978-ban, a helyi szövetkezet telepítette, ami eleinte sok fejtörést okozott számukra. De Gábort nem olyan fából faragták, hogy meghátráljon. Ma már bevallja, ebben a fajtában tudja leginkább kifejezni magát. Széles spektrumú szőlő, lehet akár a mindennapok bora, vagy egy különleges tétel. 2019-ben két stílussal jelentkezett, néhány évre rá már 3 arcát mutatta be, ma pedig 4-5 -féle hangszerelésben jelentkezik a fogyasztók legnagyobb örömére. Ebben benne van a szőlő, a különböző klónok, a hordó, a borászati technológia.
Szőke Mátyás pincéjében 8 évig volt főborász, majd saját útjára lépett. Tudja, ez a szakma mindent és mindenkit maga alá rendel. Véleménye szerint kevesebb fajtakínálattal lehet nagyot alkotni.
Mindkét borász egyet ért abban, hogy a nagy dolgok a szőlőben dőlnek el. Talajvizsgálatok, levélanalízis segíti a tápanyagutánpótlás megtervezését, a kártevőket nem elpusztítani akarják, hanem távol tartani.
Ludányi Gábor az SKR névre keresztelt évjáratos – 2019 és 2021 – tételével anyai nagyapjának állít emléket, aki Gyöngyöstarján azon részén lakott, amit Sikarként emlegettek. A szakember azt is elárulta, hogy a településen élő Ludányiak közül négynek is van borászata, így a sajátjának a GoBri nevet adta, amit keresztapja ragasztott rá fiatal korában.
Aki kóstolhatta Sopronból a Bio Metamorf narancsbort, kellemes meglepetés érte. A 2023-as tétel egy hetes héjonerjesztést követően 8 hónapig érlelődött 225 literes hordóban, seprőn, majd seprővel együtt került palackba is. Ez megvédi a bort az oxidációtól.