A zöldborsó a világ egyik legfontosabb, a klímánkon az egyik legkorábban felhasználható és legnagyobb tömegben előállított, fehérjében gazdag, hidegtűrő zöldségnövénye. Magyarországon az előző évtizedben 20-22 ezer hektár körül alakult a zöldborsó termőterülete, ami a 2020-as években lecsökkent 11-13 ezer hektárra.
A zöldborsó termesztése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása, a termelési költségek folyamatos emelkedése, a piaci- és a szabályozási környezet változása miatt.
Csúszni fog a betakarítás
A 2025-ös szezonban az elhúzódó, hűvös tavaszi időjárás miatt egyelőre rejtve maradnak a bajok. Közepes termésátlagú szezon várható, de a megszokotthoz képest mindenképpen késni fog az érés és a betakarítás.A növény lassabban fejlődik, nehéz megmondani, hogy mekkora problémával állunk szemben. A hűvös időjárás ellenére helyenként erős levéltetű fertőzés tapasztalható, ami vírusvektor szerepe miatt jelentős termésveszteséget okozhat, de a növény fejlettségi állapotának elmaradása miatt ez egyelőre nem okoz látható gondot. Sok termelő ezzel párhuzamosan elmaradt a megkívánt növényvédelmi kezelésekkel. – válaszolta Fröhlich András, a Seedplus Kft. ügyvezető igazgatója telefonos megkeresésünkre
A Formula GP Kft. a tavalyihoz hasonlóan 460 hektáron termeszt zöldborsót Hajdúböszörmény határában.
A vizes talajon nem sikerült tökéletesen a magágykészítés sem, ezért az idén a kelés sem 100 százalékos, az éjszakai hideg időjárás miatt pedig vontatott a növény növekedése. A betakarítás kezdeti időpontja emiatt várhatóan csúszni fog és lyukas időszakok is lehetnek közben. A hideg idő ellenére a levéltetvek itt is megjelentek, de komolyabb problémát még nem okoztak. – foglalta össze Máté András termelési vezető az idei év tapasztalatait.
A zöldborsó termesztése
A zöldborsó vetése a kisebb hőigényű kifejtő típussal kezdődik februárban, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 4-5 °C-ot, majd a velő típusúval folytatódik, amikor a talaj 7-8 °C-ra melegedik. A folyamatos betakaríthatóság érdekében szakaszosan vetnek, összesen 3-5 alkalommal, hektáronként átlagosan 150-300 kilogramm vetőmag kijuttatásával.
Vízigény szempontjából három fejlődési szakasza kritikus, a csírázáskor, közvetlenül kelés után, a növény 5-6 centiméteres magasságának elérésekor, illetve virágzás-terméskötés idején, ilyenkor öntözés és fejtrágyázás ajánlott. Bővebben itt írtunk a zöldborsó igényeiről és termesztési technológiájáról>>
A termékpálya stabilitását elősegítheti, hogy a feldolgozóipar az elmúlt évben növelte gyártási kapacitásait. A fagyasztott és a konzerv zöldborsó aránya jelenleg 50-50% körüli, ám a fagyasztott termékek súlya egyre nő, míg a konzervé csökken. Lehet még vásárlói kapacitás a rendszerben, hiszen a magyarok átlagos zöldborsó fogyasztása 0,9 kg/fő/év, ami jelentősen elmarad a franciák 2 és a britek 3 kiló/év átlagához képest.
Itthon is megterem a kiváló cukorborsó, jobb elkerülni az importárut