Szerencsére a természet és a tudomány számos eszközt kínál a szem egészségének érdekében. Több, a látás egészségét támogató gyógynövény létezik, valamint vitaminok és ásványi anyagok is segítségünkre lehetnek ha a látás megőrzéséről, támogatásáról van szó…
Gyógynövények a szem egészségéért

Fotó: Kari Dickinson, Pixabay
Fekete áfonya: Gazdag antioxidánsokban, különösen antocianinokban, amelyek erősítik a hajszálereket, javítják a szem vérellátását és védik a retinát az oxidatív stressztől. Hozzájárulhat az élesebb látás fenntartásához és a szemfáradtság csökkentéséhez.
Szemvidítófű: Nevéhez méltóan régóta használják a szem gyulladásos megbetegedéseinek (pl. kötőhártya-gyulladás, árpa) enyhítésére. Összehúzó és gyulladáscsökkentő hatású, borogatásként vagy teaként alkalmazható.
Páfrányfenyő: Javítja a vérkeringést, így a szem vérellátását is fokozza. Antioxidáns hatása révén hozzájárulhat a retina egészségének megőrzéséhez és a szemfáradtság csökkentéséhez.
Körömvirág: Luteinben és zeaxantinban gazdag, amelyek a retina makulájának fontos alkotóelemei. Védik a szemet a káros UV-sugárzástól és segíthetnek lassítani az időskori makuladegeneráció kialakulását.
Édeskömény: Nyugtató hatású a szemre, segíthet a fáradt és irritált szemek frissítésében. Egyesek szerint a homályos látás tisztításában is szerepet játszhat.
Vitaminok és ásványi anyagok a jó látásért
A-vitamin (Retinol): Nélkülözhetetlen a rodopszin (látóbíbor) termeléséhez, amely a gyenge fényviszonyok közötti látásért felelős. Hiánya farkasvaksághoz vezethet. Legjobb forrásai a sárgarépa, a máj, a tojássárgája és a tejtermékek.
C-vitamin (Aszkorbinsav): Erős antioxidáns, amely védi a szemet a szabadgyökök károsító hatásától. Hozzájárulhat a szürkehályog és a makuladegeneráció megelőzéséhez. Citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben és zöld leveles zöldségekben található meg.
E-vitamin (Tokoferol): Szintén antioxidáns hatású, védi a szem sejtjeit a károsodástól. Növényi olajokban, diófélékben és magvakban fordul elő.
B-vitaminok: Több B-vitamin is szerepet játszik a szem egészségében. A B1-vitamin (tiamin), a B2-vitamin (riboflavin), a B3-vitamin (niacin), a B6-vitamin (piridoxin), a B9-vitamin (folsav) és a B12-vitamin hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, ami a látás szempontjából is fontos.
Lutein és Zeaxantin: Ezek a karotinoidok a makulában koncentrálódnak, és szűrőként működnek a káros kék fény ellen. Megtalálhatók a zöld leveles zöldségekben (pl. spenót, kelkáposzta), a kukoricában és a tojássárgájában.
Cink: Szükséges az A-vitamin anyagcseréjéhez és a retina megfelelő működéséhez. Húsban, tenger gyümölcseiben, hüvelyesekben és diófélékben található meg.
Omega-3 zsírsavak: Különösen a DHA (dokozahexaénsav) fontos a retina felépítéséhez és működéséhez. Zsíros halakban (pl. lazac, makréla), lenmagban és dióban található meg.
Hogyan támogassuk szemünk egészségét?
A gyógynövények és a tápanyagok bevitele mellett fontos az egészséges életmód, a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, mellyel biztosítható a fent említett vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelét.
A rendszeres szemvizsgálat is nem elhanyagolandó, hiszen a szemész időben felismerheti a látásproblémákat és a szembetegségeket, még a tünetek jelentkezése előtt is.
A szemünk épségének megőrzése hosszú távú befektetés. A természetes módszerek és a tudatos táplálkozás értékes segítséget nyújthatnak ebben a folyamatban.