0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Ezek a kapor gyógyhatásai: egy ősi növény, ami jóval több egyszerű fűszernél

Ha csökkenteni szeretné vércukorszintjét, vagy rendezné a koleszterinértékeit, gondoljon a kaporra!

A kaporról leghamarabb az uborkasaláta, a tökfőzelék, vagy a túróspite jut eszünkben, esetleg az, hogy fújj. Pedig a kapor megérdemli, hogy új gondolattársítások résztvevője legyen! Például gondolhatnánk rá akkor is, ha krónikus gyulladással vagy inzulinrezisztenciával bajlódunk, vagy ha nem optimális a koleszterinszintünk.

A kapor (Anethum graveolens) a Földközi-tenger térségéből származó egynyári növény. Az ókori egyiptomi sírokban talált maradványok alapján, illetve amiatt, hogy már a Kr.e. 3000-ből származó orvosi szövegek is említik, arra következtethetünk, hogy jól ismerték és használták.

Az ókori Rómában a szerencse szimbólumának tartották, a görögök a gazdagságot társították hozzá, a középkorban pedig abban hittek, hogy a kapor védelmet nyújt a boszorkányok ellen. Valószínűleg római legionáriusok hozták Európába, és a középkorban már széles körben termesztették gyógyászati célokra, különösen gasztrointesztinális panaszok ellen használták.

Magyarországra is a középkor idején érkezett, azóta is fontos része a konyhánknak.

Finomra vágott levelei salátaöntetek, levesek, mártások, friss sajtok, túró, savanyúságok, kovászolt zöldségek illetve természetesen a tökfőzelék elmaradhatatlan ízesítője. De a kapor jóval több egyszerű fűszernél. Segíthet nekünk felülkerekedni több igen komoly civilizációs problémán, mint például a krónikus gyulladáson és az inzulinrezisztencián, illetve a koleszterinszintünket is jobb belátásra téríti.

Fotó: Pixabay

Krónikus gyulladás egyenlő krónikus betegségek

Mivel még eléggé gyerekcipőben jár az a felfedezés, hogy a tartósan fennálló alacsony szintű gyulladás áll számos krónikus betegség hátterében, ezért nagyon is valószínű, hogy a közeljövőben lesznek újabb felismerések a gyulladások keletkezésével kapcsolatban. Tekintve, hogy milyen sok gyulladást keltő tényező lehet jelen az életünkben (ultrafeldolgozott, bő zsírban sült, finomított szénhidrátokban gazdag ételek, alkoholfogyasztás, dohányzás, mozgásszegény életmód, stressz, stb.),

minden lehetőséget érdemes kihasználnunk a gyulladáscsökkentésre.

A kaporban levő flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak, és a gyulladás kontroll alatt tartása segíthet nekünk megelőzni a betegségek kialakulását, az esetlegesen meglévők rosszabbodását, illetve a kóros állapotok halmozódását.

Aki uborkát vesz, szinte mindig visz kaprot is, az Oliver magas illóolaj-tartalomra szelektált fajta
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: