0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 26.

A francia borásznő, aki egészen Tarcalig ment, hogy saját pincészetet nyisson

Berecz Stéphanie, a tarcali Kikelet Pince tulajdonosa azt mondja, befogadták őt a magyar borászok: munkája elismeréseként Tokaj-Hegyalja év bortermelőjévé és 2014-ben a borászok borászává választották. 

 

A tokaji haute couture

Stéphanie számára nem volt ismeretlen az édes borok világa, hiszen Bordeaux-ban is készül természetes édes bor, a sauternes. Mint mondja, nagyon kedveli a természetes édes borokat. Megemlíti, hogy érkezésünk előtt az ebédet is egy pohárkával zárta, de legtöbbször a nap befejezéseként fogyasztja.

Kíváncsi vagyok, ő hová helyezi az aszúbor fogyasztását.

– Jó élményt adhat aperitifként, délelőtt vagy késő délután, annál jobbat pedig el sem tudok képzelni, mint hogy aszúval zárjuk a napot, mondja. Véleménye szerint ki kell lépni a desszert és aszú párosítás sztereotípiájából. Foglalkoztatja, hogy megtalálja azokat az alapanyagokat, amelyekkel tökéletes párost alkothat, és ez nem feltétlenül édesség. – Talán meglepő, de édes borok még halakkal, érett hegyi sajtokkal is jól tudnak működni. Fontos, hogy a megfelelő párosítással a vendégnek is különleges élményt nyújtsunk, így tudjuk értékesíteni ezeket a fantasztikus édes borokat.

Amikor a szőlőművelésben és a borkészítésben minden kézi munkával, odafigyeléssel, igényesen történik, az olyan, mint a divatban az haute couture. A francia kifejezést a magas színvonalú, egyedi gyártású divatcikkekre alkalmazzák, amelyek készítésénél időigényes, kézzel kivitelezett technikákat használnak, különös figyelmet fordítva a részletekre és az anyagok minőségére.

– Azok a borok, amik a Kikeletnél és a minőségi pincészeteknél születnek, tudjuk, hogy nemzetközi viszonylatban is nagyon magas szinten vannak. Ez egy áldott terület, és óriási dolog, ami itt történik, ezt az üzenetet kell elvinni a világba.

Többször átéltem már azt a meglepődést, amikor egy külföldi szakember megkóstol egy igazán jó aszút, és rácsodálkozik, hogy ilyen létezik. A tokaji száraz borok is versenyezhetnek a világ legjobbjaival. A misszióm, hogy ezt széles körben megismerjék a világban, és a tokaji borokra úgy tekintsenek, mint az haute couture-ra. Ha ez sikerül, akkor vittem egy jó üzenetet Tokajból a világnak.

Három grácia

Vannak pillanatok, amikor úgy érzi, túl nagy kihívás, amit itt csinál, válaszolja arra a kérdésre, hogy eszébe jut-e néha, hogy mégis inkább Franciaországban élne. De abban a pillanatban mindig jön valami, ami elsöpri ezt a gondolatot. Ebben sokat segít a helyi közösség, a barátok. Ebből született a Három grácia nevű bor, amihez három tokaji női borász, Bárdos Sarolta, Bodó Judit és Stéphanie adja az alapokat.

Ez édes, mutatja a palackot, mert a gráciák nagyon édesek, de van száraz is, mert mi, nők tudunk olyanok is lenni.

Fotó: Kertbarát Magazin/Csatlós Norbert

Ajánljuk még:

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: