0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Laborhús a láthatáron – komoly veszélyben a hagyományos állattenyésztés?

Egy friss brit–norvég tanulmány szerint a marhahús, a bárány, a tej és a tojás termelése lehet a legnagyobb vesztese a mesterségesen tenyésztett fehérjék előretörésének.

Magyarország helyzete – passzív szemlélő vagy jövőformáló?

Jelenleg az Európai Unióban emberi fogyasztásra még nem engedélyezett a laboratóriumban tenyésztett hús forgalmazása.

Az EU egységes szabályozása értelmében az ilyen termékek új élelmiszernek (novel food) minősülnek, ezért a piacra kerülésükhöz teljes körű engedélyezési eljárás – benne az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) általi tudományos értékelés – szükséges. Eddig mindössze két ilyen kérelmet nyújtottak be az EU-ban: 2024-ben egy francia startup tenyésztett libamáj termékének engedélyezését kezdeményezte, 2025 januárjában pedig egy holland vállalkozás adott be kérelmet egy kultivált marhazsír termékre.

libamáj
Libamáj – illusztráció
Fotó: Pixabay
Az engedélyezési procedúra legalább 18 hónapot vesz igénybe, így a szakértők szerint – ha egyáltalán megkapják a jóváhagyást – legkorábban 2026-ban jelenhetnek meg az első emberi fogyasztásra szánt laborhús-termékek az EU piacán.

Mindeközben több uniós tagállam kormánya nyíltan ellenzi a műhús megjelenését. 2023-ban a világon elsőként Olaszország törvényben tiltotta be a sejttenyésztéssel előállított húsok gyártását és forgalmazását megelőző jelleggel, az EU Bizottsága vizsgálatot indított a döntés miatt.

Magyarország kormánya szintén elutasító állásponton van: Nagy István agrárminiszter 2023 végén úgy vélekedett, hogy a szintetikus hús veszélyezteti az “európai identitásunkat”. 2025 márciusában egy olyan törvényjavaslat került benyújtásra, amely Magyarországon a laboratóriumi hús előállításának és forgalmazásának tilalmáról szól (az orvosi és állatgyógyászati felhasználás kivételével).

A javaslat indoklása szerint túl sok a megválaszolatlan kérdés a műhús körül, és védeni kell a hagyományos élelmiszer-termelést – hasonló érvekkel lépett fel Franciaország, Románia, Ausztria és több kelet-közép-európai ország is, amelyek közös nyilatkozatban sürgették az uniós eljárások felülvizsgálatát.

Ugyanakkor vannak ellenpéldák is: Hollandia és Dánia elítélte a laborhús elleni kampányokat, mondván nem szabad elzárkózni az olyan innovációktól, amelyek segíthetnek csökkenteni az élelmiszer-termelés károsanyag-kibocsátását. A holland kormány eddig 60 millió euróval támogatta a kultivált hús kutatását.

A laboratóriumi hús már nem jövőbeli lehetőség – hanem közelgő valóság. A kérdés nem az, hogy megállítható-e ez a trend, hanem az, hogyan lehet vele okosan együtt élni, és hogyan lehet a hagyományos állattenyésztést versenyképes, fenntartható pályára állítani.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: