Miért haltak ki a mamutok? Mert nem volt jó fogorvosuk. Pláne fogtechnikusuk. Ez nem vicces, de nem ám. Már csak azért sem, mert jelenleg is élő rokonaiknak, az elefántoknak is hasonló igazságtalansággal kell szembenézniük. A mamutok, és az elefántok zápfogai életük során lecserélődnek ugyan hatszor, de amint az utolsó készlet elhasználódik, az állat általában éhen hal. Hát jól kibabrált velük az élet…
Előbbiek szellemében érdemes átértékelni a fogorvosokhoz fűződő hozzáállásunkat, esetleg célszerű szilárd elhatározásra is jutni, hogy ezentúl jobban védjük fogainkat.
Ez azért gond, mert így állandóan van szénhidrát a szájüregünkben és a nyál elegendő idő hiányában képtelen elvégezni a fogakat tisztító feladatát. Ha szigorúan tartanánk a három főétkezést, akkor a szájüregben az előbbi okból sokkal kisebb mértékben lennének jelen a fogak romlását okozó mikroszervezetek…
A romlás előidézői
Szánkban milliárdnyi baktérium él, amelyek egy vékony, ragacsos bevonatot képeznek a fogak felszínén. Ezt a réteget biofilmnek nevezzük. Ebben a rétegben nemcsak nagyszámú, hanem sokféle baktérium is él. Vannak köztük ártalmatlanabbak, hasznosak, és olyanok is, akik komoly károkat okozhatnak. Az egyensúly a kulcsa a dolognak, mint ahogy minden más helyen lévő mikrobióta esetében is. De itt jönnek a képbe az ételeink. Amikor egyszerű cukrokat vagy erjeszthető szénhidrátokat fogyasztunk, a plakkban lévő savtermelő baktériumok boldogan befalják ezeket. És ahogy már a nevükből is következtethettünk rá, cserébe savakat termelnek. Ami megzavarja a szánk, és ezáltal a fogfelszín pH-értékét.

Hasonló okból mindenféle természetes (almasav, citromsav, stb.) és mesterséges (foszforsav) savféleség is ártalmas a fognak. Csakúgy, mint a kávé, a túl sok tea, nem is beszélve a dohányzásról. A kávé magas savtartalma miatt erodálhatja a fogzománcot, ezzel érzékenyebbé válnak a fogak és megnő a fogszuvasodás kockázata is. Tejjel és cukorral fogyasztva tovább növeli a fogszuvasodás veszélyét. Egyes teák (különösen a fekete tea) szintén tartalmazhatnak savakat, bár általában alacsonyabb koncentrációban, mint a kávé, de a hozzáadott cukor itt is problémát jelenthet. A dohányzás jelentősen növeli az ínygyulladás, és az ínysorvadás kockázatát, valamint hozzájárul a szájszárazság kialakulásához, a nyál hiánya pedig növelheti a fogszuvasodás kockázatát.