0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Fogaink kedvenc eledelei: a szájüreg egészségéért…

A fogainknak is vannak kedvenc táplálékai, olyanok, melyek a fogak és a szájüreg egészségéhez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaznak. Érdemes ezeket ismerni és az ételeink összetételét ennek tudatában is összeállítani...

Természeti kultúrák fogápolási elvei

Számos tanulmány, és antropológiai megfigyelés támasztja alá, hogy azoknál a természeti népeknél, akik még a hagyományos, civilizáció előtti étrendjüket követik, a fogak kifejlődése rendezettebb, és anyaguk sokkal egészségesebb képet mutat, mint a nyugati típusú táplálkozást és életmódot folytató népeknél. Annak ellenére, hogy általában nem használnak modern fogtisztító eszközöket és nem szednek méregdrága étrendkiegészítőket. A természeti népek tehát kiemelkedően egészséges fogaknak örvendhetnek, természetközelibb, feldolgozatlan, vagy kevésbé feldolgozott étrendjüknek köszönhetően, amely kevésbé kedvez a fogszuvasodás kialakulásának. Ez jól rávilágít a táplálkozás szerepére a fogak egészségének megőrzésében.

ló fogak kantár zabla egészség lovaglás
Illusztráció
Fotó: Rebecca Scholz, Pixabay

A nyugati társadalmakban a fogászati problémák jelentős része a modern, feldolgozott szénhidrátokban gazdag étrendre vezethető vissza. Ha megkérnénk őket, árulják el, hogy mi a titkuk az egészséges, és szép fogaiknak, akkor először bizonyára furán néznének ránk, hogy még ezt sem tudjuk, aztán jót nevetnének, de azért elmondanák, hogy a rágás. A természetes, rostban gazdag növényi részek rágása. Mert a rágás serkenti a nyálképződést, és a megfelelő nyáltermelés kiemelkedő jelentőségű a fogak védelmében. A nyál tisztítja és táplálja a fogakat, valamint semlegesíti a savakat.  Azt valószínűleg nem fogják mondani, hogy ne fogyasszunk annyi cukrot, cukros-savas üdítőt, sütit, és ne nassoljunk egész nap finomított szénhidrátos cuccokat, mert ők nem csinálják, szóval fogalmuk sincs ezek létezéséről, így aztán lebeszélni sem tudnak minket. Aztán a kezünkbe adnak egy ágacskát, és azt mondják: rágcsáld. Elképesztő, hogy ilyen mosolyuk van, pedig nem használnak fogorvosok által ajánlott, menő fogkrémet, elektromos fogketyeréket, ehelyett mindössze annyit tesznek, hogy friss zöldségeket és ágacskákat rágcsálnak.

A fogunkra való étkek

A fogak egészséges fejlődéséhez és folyamatos regenerációjához a következő tápanyagokra van szükség:

Kalcium: a fogak fő ásványi anyaga, a megfelelő kalciumbevitel elengedhetetlen az erős fogak kialakulásához és megőrzéséhez. Forrásai: szezámmag, azték zsályamag, lenmag, mandula, tofu, babfélék, tarlórépa levele, kelkáposzta, mustár levele, céklalevél, pak choi, okra, mángold, rapini, spenót, cukorborsó, fejeskáposzta, zeller, brokkoli, szójababcsíra, zöldbab

Foszfor: a második legfontosabb ásványi anyag a fogak szerkezetének felépítéséhez. Elég gyakori az előfordulása, ezért felvétele általában nem szokott gondot okozni, inkább a túladagolása.

D-vitamin: segíti a kalcium felszívódását a bélrendszerből, így közvetetten hozzájárul a fogak egészségéhez. Hiányában a kalcium nem tud megfelelően beépülni a csontokba és a fogakba. Fő D-vitamin-forrásunk a napfény, de megtalálható néhány élelmiszerben is. Forrásai: zabpehely, búzacsíra, sörélesztő, UV-sugárzásnak kitett gombák, kakaóbab, alma

C-vitamin: fontos az íny egészségéhez, és a kollagén képződéséhez, ami a fogakat körülvevő szövetek fontos alkotóeleme. Hiánya ínyvérzéshez és fogínygyulladáshoz vezethet. Forrásai: nyers zöldségek és gyümölcsök

A-vitamin: szerepet játszik a nyálkahártyák egészségének megőrzésében. Pro A-vitamin források: levélzöldségek, narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek, fűszernövények, hagymafélék, cikória, cékla, kelbimbó, zeller

K-vitamin: nélkülözhetetlen szerepet tölt be a csontanyagcserében és egyes kutatások szerint az íny egészségéhez is hozzájárulhat. Forrásai: zöld leveles zöldségek, sütőtök, paradicsom, karfiol, brokkoli, zöldbab, burgonya, szójaolaj, fermentált élelmiszerek

Fluor: a táplálék eredetű fluor a fogak fejlődésekor a legfontosabb, hogy ellenállóbbá tegye a fogzománcot a savakkal szemben. A későbbiekben lokálisan alkalmazva a leghatékonyabb. Forrásai: sárgarépa, burgonya, spárga, retek, brokkoli, paradicsom, kaliforniai paprika, zeller, mogyoróvaj, pekándió, pisztácia

Magnézium: a vitaminok, ásványok, nyomelemek hasznosulásához nélkülözhetetlen. Rengeteg helyen, folyamatban van rá szükség, ezért a táplálékkal megszerezhető magnézium mellett ajánlott a szerves formájú magnézium-pótlás is. Forrásai: zöld levelek, diófélék, magvak

Bór: pozitív hatást gyakorol a magnézium és a kalcium felszívódására. Forrásai: leveles zöldségek, burgonya, száraz bab, avokádó, gyümölcsök, száraz termések, mazsola, aszalt szilva, gabonafélék, azték zsályamag

A fogak egészségmegőrzése szempontjából tehát a legfontosabb a megfelelő táplálkozás. Ez biztosítja ugyanis a fogakhoz szükséges építőanyagokat, illetve fontos (lenne) bizonyos ételek és italok tudatos kerülése, amelyek éppen hogy rongálják a fogakat. A fogak nemcsak az elefántok számára létfontosságúak a táplálkozáshoz, és az optimális emésztéshez, hanem nekünk is.
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu