0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

OMÉK: évtizedeken átnyúló kiállítás

Az OMÉK régmúltra visszanyúló történetének is köszönhető, hogy mára az agrárium megkerülhetetlen rendezvényévé vált. De mégis, miért van igény még most is ilyen jellegű kiállításokra, és mi újat tud még mutatni ennyi idő után is a látogatóknak?

Az első mezőgazdasági jellegű kiállításnak az 1829-ben Széchenyi István gróf által rendezett „állatmutatást” nevezhetjük. Ezt követően rendszeressé váltak az állatmustrák, amelyek célja már akkoriban is a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolatok bővítésé, a kereskedelem fejlesztése, a piaci információk terjesztése volt. Még a két világégés között is, a gazdasági világválság sanyargatása ellenére jelentősnek nevezhető az 1930-ban tartott Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár, majd az 1935. évi Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Tenyészállatvásár. A második világháború utáni első megrendezésre kerülő országos seregszemle az 1948-ban megrendezett Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár volt. A kiállítás neve 1970-től változott Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK).

– Már többeknek megjegyeztem viccesen, hogy mi nem az OMÉK-ot visszük a Hungexpóra, hanem az épült a kiállítás helyszínére.

Ugyanis a II. világháborút követően, hagyományosan Budapesten az Albertirsai út, Pongrác úti terület kiállítási és tenyészállatvásár-telep volt.

Vagyis a Hungexpo elődjének számító BNV-n már javában volt OMÉK. Ebből is látszik, a tenyészállatoknak, a magyar mezőgépgyártásnak, élelmiszer-termelés bemutatásának milyen hagyománya van.

És nem lehet elégszer hangsúlyozni, mi, magyarok minden porcikánkkal a magyar mezőgazdasághoz kötődünk.

És ezért kell megszervezni kétévente egy olyan találkozót, egy olyan fórumot, ahol még azok is, akik a mindennapi életükben elszakadtak a magyar vidéktől, a magyar mezőgazdaságtól, lehetőséget kapjanak arra, hogy betekintést nyerjenek, miként működik ez az ágazat, milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, mind a mezőgazdaság, mind az élelmiszeripar területén – adott az OMÉK-ról rövid történeti áttekintést Ondré Péter. Az AMC ügyvezetője fontosnak tartja azt is, hogy a kiállítás bemutassa a kárpát-medencei állattartás hagyományait, illetve azt, miért lényeges az ország élelmiszer-önellátása, ami voltaképpen nemzetstratégiai tényező is.

Ondré Péter: az OMÉK teret ad annak, hogy az agráriumban nap mint nap dolgozók összegyűljenek, tapasztalatokat cseréljenek egymással és közösséget építsenek
– Az idei OMÉK-on olyan programokat nyújtunk, amikkel az egész napot érdemben el tudja tölteni a látogató.

Külön készülünk a gyermekes családok számára, de lesznek kulturális programok, népzenei fellépések, vagy éppenséggel hagyományos mesterségek bemutatója is. A kiállítás első két napján az iskolák, agrárszakképzési intézmények diákjait, egyetemi hallgatókat fogadjuk díjmentesen. De természetesen, ahogy az OMÉK-on lenni szokott, a határon túlról érkezők ismét kiemelt figyelmet kapnak, olyannyira, hogy külön pavilonba kapnak helyet a magyar mesterségek, hungarikumok kiállítóitól. Ez nagyjából háromszoros nagyságú megjelenést jelent majd az idei évben, mint azt korábban megszokhattuk.

Ahogy az OMÉK-on lenni szokott, a határon túlról érkezők ismét kiemelt figyelmet kapnak, olyannyira, hogy külön pavilonba kapnak helyet a magyar mesterségek, hungarikumok kiállítóitól
(Fotó: MMG)
Nem szabad azonban elfelednünk, hogy a hazánkban is megjelenő száj- és körömfájásvírus, a baromfitartókat folyamatosan sakkban tartó madárinfluenza, az klímaváltozás okozta aszály, az évről évre megjelenő tavaszi fagyok (és még lehetne sorolni) nagyon megnehezítik a magyar gazdák dolgát, mégis állniuk kell a „sarat”, hogy az élelmiszer-ellátás továbbra is biztosított legyen Magyarországon.

Az állattenyésztők élete különösen nehéz, az év 365 napjában gondját kell viselniük az állatoknak, és talán éppen az ilyen agrárrendezvények, amilyen az OMÉK-is, adnak teret annak, hogy az agráriumban nap mint nap dolgozók összegyűljenek, tapasztalatokat cseréljenek egymással és közösséget építsenek.

Mindemellett az őshonos magyar állatfajok és fajták is platformhoz jutnak, hogy a mezőgazdaságon kívül dolgozók, természet, gasztronómia és állatok iránt érdeklődők is megismerjék hazánk szőrös, tollas természeti kincseit éppúgy, ahogyan a magyar konyhára jellemző kézműves termékeket.

Idén szeptember 18–21. között, immáron 82. alkalommal várja az érdeklődőket a kiállítás.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu