A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a meggy és a cseresznye. Nemcsak ízletesek, de a népi gyógyászatban is kiemelt szerepet kapnak. Nem is gondolnánk, hogy a gyümölcs azon része, amit legtöbben kidobnak – a szár, azaz hivatalosan botanikai szempontból ez a gyümölcskocsány – milyen sokoldalú gyógyír lehet. De nemcsak a kocsány, hanem a meggymag is számos jótékony hatással rendelkezik.
A meggy gyümölcskocsánya vízhajtó és gyulladáscsökkentő

A meggy és a cseresznye „szárának” gyógyászati felhasználása egészen régre nyúlik vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is felismerték vízhajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságait. A középkori kolostori gyógyászatban is gyakran alkalmazták húgyúti problémák és reumatikus panaszok enyhítésére.
Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékonyan alkalmazható húgyhólyag-gyulladás, vesemedence-gyulladás és húgycsőgyulladás esetén. A népi megfigyelések szerint a kocsányban található vegyületek csökkentik az ízületi gyulladást és a fájdalmat, így enyhíthetik az ízületi gyulladás, a köszvény és a reuma tüneteit.
A kocsányból készült tea segíti a szervezet méregtelenítő funkciójának az ellátását, a káros anyagok kiválasztását. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a vesehomok és a vesekő kialakulását.
Milyen teakeverékekben alkalmazzák?

A gyümölcskocsányból készült tea önmagában is hatásos, de gyakran keverik más gyógynövényekkel a hatás fokozása érdekében. Néhány gyakori kombináció meggy gyümölcskocsányhoz:
Vízhajtó tea: csalánlevél, nyírfalevél, aranyvessző
Húgyúti tea: medveszőlőlevél, kamilla, zsurló
Ízületi tea: gyömbér, kurkuma, hárs
Elkészítése: 1-2 evőkanál szárított gyümölcskocsányt forró vízzel öntsünk le (kb. 2-3 dl), majd hagyjuk állni 10-15 percig. Szűrjük le, és naponta 2-3 csészével fogyasszuk.
A meggymag is új életre kelhet
A meggy magja, bár sokan kidobják, szintén értékes tulajdonságokkal rendelkezik. Bár közvetlen fogyasztása nem javasolt nagy mennyiségben (ciánglikozidokat tartalmazhat), külsőleg és más formában rendkívül hasznos lehet.
A meggymag párna az utóbbi években vált igazán népszerűvé, de a népi gyógyászatban már régóta ismerik jótékony hatásait. A természetes hőtartó képessége miatt kiválóan alkalmas melegítő és fájdalomcsillapító borogatásként. A párnába tett tisztított meggymag mint párnatöltelék úgy működik, hogy benne a csíra idővel összeszárad, tehát a csontos magon belül egy kis légtér alakul ki, ami jól hőszigetel. Ha sütőben melegítjük vagy fagyasztóba téve hűtjük, akkor az adott hőmérsékletet sokáig megtartja.
Hátfájás, nyakfájás, menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak, izomláz enyhítésére alkalmas. A meleg segít ellazítani az izmokat és fokozza a vérkeringést, ám gyulladásos folyamatoknál ne alkalmazzunk meleg hőterápiát, mert az pont fokozza a gyulladást.
Hogyan készül a meggymag párna?
A meggymag párna elkészítése rendkívül egyszerű: a legfontosabb a meggymagok alapos tisztítása. Fogyasztás után gyűjtsük össze a magokat, majd alaposan mossuk le róluk a gyümölcshúst. Terítsük szét egy tálcán vagy újságpapíron, és hagyjuk teljesen megszáradni egy szellős helyen, akár több napig is, hogy elkerüljük a penészedést.
Válasszunk egy erős, természetes anyagból (pl. pamut, len) készült huzatot. A méretet a felhasználási célnak megfelelően határozzuk meg (pl. nyakra, hátra, hasra). Készíthetünk kisebb, tenyérnyi méretű párnákat is. Töltsük meg a huzatot a száraz meggymagokkal. Ne töltsük túl szorosan, hogy a magok szabadon mozoghassanak benne, így jobban felveszi a test formáját. Varrjuk be gondosan a párna nyílását. Érdemes lehet egy belső huzatot is készíteni, amibe belekerülnek a magok, és ezt tenni egy külső, levehető és mosható huzatba.
Használata melegen vagy hidegen
Melegítés: Helyezzük a meggymag párnát mikrohullámú sütőbe (kb. 1-3 percre, a párna méretétől és a mikrohullámú sütő teljesítményétől függően) vagy sütőbe (kb. 100-120°C-on 10-15 percre). Mindig figyeljünk rá, nehogy túlmelegedjen!
Hűtés: Helyezzük a párnát a fagyasztóba egy zacskóban legalább 30 percre. Hideg borogatásként is használható zúzódások, ficamok, gyulladások esetén.