0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Így lesz értékes melléktermék a meggymag és a gyümölcskocsány

Idén a tavaszi fagyok miatt nem sok meggy és cseresznye terem az országban, ezért is érdemes takarékoskodni velük. Azaz ezekre a gyümölcsökre is igaz, hogy ami hulladék, az nem biztos, hogy szemét! A látszólag értéktelen részek is lehetnek hasznosak.

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a meggy és a cseresznye. Nemcsak ízletesek, de a népi gyógyászatban is kiemelt szerepet kapnak. Nem is gondolnánk, hogy a gyümölcs azon része, amit legtöbben kidobnak – a szár, azaz hivatalosan botanikai szempontból ez a gyümölcskocsány – milyen sokoldalú gyógyír lehet. De nemcsak a kocsány, hanem a meggymag is számos jótékony hatással rendelkezik.

A meggy gyümölcskocsánya vízhajtó és gyulladáscsökkentő

Újfehértói fürtös, magyar meggy
Újfehértói fürtös

A meggy és a cseresznye „szárának” gyógyászati felhasználása egészen régre nyúlik vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is felismerték vízhajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságait. A középkori kolostori gyógyászatban is gyakran alkalmazták húgyúti problémák és reumatikus panaszok enyhítésére.

A gyümölcskocsány leggyakoribb felhasználási módja a vízhajtás. Segít kiüríteni a felesleges vizet a szervezetből, így enyhítheti az ödémásodást, a puffadást és a magas vérnyomás tüneteit. Különösen hasznos lehet szív- és vesebetegségek, valamint menstruációs ödéma esetén.

Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékonyan alkalmazható húgyhólyag-gyulladás, vesemedence-gyulladás és húgycsőgyulladás esetén. A népi megfigyelések szerint a kocsányban található vegyületek csökkentik az ízületi gyulladást és a fájdalmat, így enyhíthetik az ízületi gyulladás, a köszvény és a reuma tüneteit.

A kocsányból készült tea segíti a szervezet méregtelenítő funkciójának az ellátását, a káros anyagok kiválasztását. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a vesehomok és a vesekő kialakulását.

Milyen teakeverékekben alkalmazzák?

Érdi bőtermő, magyar meggy
Érdi bőtermő

A gyümölcskocsányból készült tea önmagában is hatásos, de gyakran keverik más gyógynövényekkel a hatás fokozása érdekében. Néhány gyakori kombináció meggy gyümölcskocsányhoz:
Vízhajtó tea: csalánlevél, nyírfalevél, aranyvessző
Húgyúti tea: medveszőlőlevél, kamilla, zsurló
Ízületi tea: gyömbér, kurkuma, hárs
Elkészítése: 1-2 evőkanál szárított gyümölcskocsányt forró vízzel öntsünk le (kb. 2-3 dl), majd hagyjuk állni 10-15 percig. Szűrjük le, és naponta 2-3 csészével fogyasszuk.

A meggymag is új életre kelhet

A meggy magja, bár sokan kidobják, szintén értékes tulajdonságokkal rendelkezik. Bár közvetlen fogyasztása nem javasolt nagy mennyiségben (ciánglikozidokat tartalmazhat), külsőleg és más formában rendkívül hasznos lehet.

A meggymag töltetű párna természetes fájdalomcsillapító és melegítő vagy hűtő hatású lehet.

A meggymag párna az utóbbi években vált igazán népszerűvé, de a népi gyógyászatban már régóta ismerik jótékony hatásait. A természetes hőtartó képessége miatt kiválóan alkalmas melegítő és fájdalomcsillapító borogatásként. A párnába tett tisztított meggymag mint párnatöltelék úgy működik, hogy benne a csíra idővel összeszárad, tehát a csontos magon belül egy kis légtér alakul ki, ami jól hőszigetel. Ha sütőben melegítjük vagy fagyasztóba téve hűtjük, akkor az adott hőmérsékletet sokáig megtartja.
Hátfájás, nyakfájás, menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak, izomláz enyhítésére alkalmas. A meleg segít ellazítani az izmokat és fokozza a vérkeringést, ám gyulladásos folyamatoknál ne alkalmazzunk meleg hőterápiát, mert az pont fokozza a gyulladást.

Hideg kéz- és lábfej, felfázás esetén is jó hatású a meggymagos melegítő párna. Hasfájós csecsemőknél a meleg párna segíthet a görcsök oldásában és a megnyugtatásban. A meleg és a magok kellemes súlya segíti a relaxációt.

Hogyan készül a meggymag párna?

A meggymag párna elkészítése rendkívül egyszerű: a legfontosabb a meggymagok alapos tisztítása. Fogyasztás után gyűjtsük össze a magokat, majd alaposan mossuk le róluk a gyümölcshúst. Terítsük szét egy tálcán vagy újságpapíron, és hagyjuk teljesen megszáradni egy szellős helyen, akár több napig is, hogy elkerüljük a penészedést.

Fontos, hogy teljesen szárazak legyenek!

Válasszunk egy erős, természetes anyagból (pl. pamut, len) készült huzatot. A méretet a felhasználási célnak megfelelően határozzuk meg (pl. nyakra, hátra, hasra). Készíthetünk kisebb, tenyérnyi méretű párnákat is. Töltsük meg a huzatot a száraz meggymagokkal. Ne töltsük túl szorosan, hogy a magok szabadon mozoghassanak benne, így jobban felveszi a test formáját. Varrjuk be gondosan a párna nyílását. Érdemes lehet egy belső huzatot is készíteni, amibe belekerülnek a magok, és ezt tenni egy külső, levehető és mosható huzatba.

Használata melegen vagy hidegen

Melegítés: Helyezzük a meggymag párnát mikrohullámú sütőbe (kb. 1-3 percre, a párna méretétől és a mikrohullámú sütő teljesítményétől függően) vagy sütőbe (kb. 100-120°C-on 10-15 percre). Mindig figyeljünk rá, nehogy túlmelegedjen!
Hűtés: Helyezzük a párnát a fagyasztóba egy zacskóban legalább 30 percre. Hideg borogatásként is használható zúzódások, ficamok, gyulladások esetén.

A meggy és a cseresznye nem csak ízletes gyümölcsök, de a kocsányuk és a magjuk is igazi kincs a népi gyógyászatban. Érdemes megismerkedni ezekkel, sőt a meggymag párna kiváló ajándékötletnek is.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu