A legnagyobb kihívást a száraz, virágporban szegény és fehérjehiányos nyarak, a hosszan tartó őszi időszakok, valamint a téli fagyok elmaradása, továbbá a varroaatka atkairtó szerekkel szembeni növekvő ellenállósága jelenti. E problémák enyhítése érdekében fehérjés lepények alkalmazása és rendszeres atka-monitoring segíthet.
A mézek és egyéb termékek esetében minden egyes lépésnél fontos, hogy a minőségre és a természetes alapanyagok tisztaságára fókuszáljunk. A különlegességek, mint a csokis vagy diófélékkel ízesített méz, különleges összetevőket tartalmaznak.
Ezek nemcsak új ízvilágot, hanem extra egészségügyi előnyöket is adnak a mézhez. A propolisz és virágpor hozzáadásakor ügyelnünk kell arra, hogy a méz megőrizze természetes állagát és ízét.

Fotó: Bella Huba
A különlegességek készítése precíz munkát kíván, a legfontosabb a természetes alapanyagok tisztasága, az arányok pontos betartása és az érzékszervi élmény biztosítása.
S hogy miért érdemes mézet fogyasztani? Nos, a méz fogyasztása számos jótékony és gyógyító hatással bír.
Nemcsak finom, hanem természetes gyógymód is, amely hozzájárulhat a szervezet védekezőképességének erősítéséhez és a mindennapi egészség fenntartásához. Emellett egészséges alternatívát kínál a cukor helyett, különösen azok számára, akik szeretnék csökkenteni a finomított cukrok fogyasztását, miközben élvezhetik az édesség ízét és a méz jótékony hatásait.
Nyáron a folyékonyabb állagú mézek, mint az akác- és hársméz a legnépszerűbbek, mivel könnyen használhatóak és frissek.
A hideg idő beköszöntével, valamint a betegségek terjedésével sokan természetes antibiotikumként propoliszos és virágporos méztermékeket keresnek, mivel ezek erősítik az immunrendszert.
A repce- és vegyes virágmézeket elsősorban a rutinos fogyasztók preferálják. Ennek ellenére, ahogy a jó boroknak, úgy a jó mézeknek is kell a cégér.
„A mézekkel kapcsolatos marketingmunka manapság elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen elérjük a fogyasztókat. A folyamatos online jelenlét a közösségi oldalakon kulcsfontosságú, hiszen a vásárlók egyre inkább az interneten keresnek információt és vásárolnak.
Ugyanakkor a személyes kapcsolattartás is létfontosságú. Sok fogyasztó szívesebben vásárol közvetlenül a méhésztől, mert így biztos lehet abban, hogy friss és minőségi terméket kap, miközben támogatja a helyi gazdálkodókat.

Fotó: Bella Huba
Ezért fontos, hogy a méhészek ne csak online, hanem személyesen is jelen legyenek, például kiállításokon vagy rendezvényeken, hogy még közelebb hozzák a fogyasztókat a termékeikhez és közvetlen élményt kínáljanak a vásárlóknak.
Természetes, adalékanyagoktól mentes, és megőrzi a fajtára jellemző ízét, illatát. Hogy biztosra menjünk, a legmegbízhatóbb forrás az, ha közvetlenül a termelőtől vásárlunk mézet.
Németh Norbert arra is felhívja a figyelmet, attól, hogy a méz kristályos, még semmi baja! Ez nem hiba, hanem a természetes méz egyik biztos jele.
A méhész azt is elárulta, hogy a tervei között fejlesztések is szerepelnek:
További célom a piacbővítés: szeretném minél több fogyasztóhoz eljuttatni termékeimet, ezért új mézpiacok, értékesítési lehetőségek felkutatása is a terveim között szerepel.
Mindemellett arra törekszem, hogy minél kevesebb élőmunkával, de magas hatékonysággal állítsak elő kiváló minőségű, természetes mézet, amit gondosan kicsomagolva, prémiumminőségben juttatok el a fogyasztókhoz” zárta gondolatait Németh Norbert.