Harmincöt éves, elsőgenerációs méhész. Huszonöt évesen kezdett bele a méhészkedésbe, és azóta lépésről lépésre, kitartással és elhivatottsággal építette fel saját méhészetét. Először csak hobbiként, de mára a méhészet a hivatásává vált. Méhei egy gyönyörű vidéken, erdők ölelésében fekvő kis településen, Vöcköndön találhatók. Kezdésként öt méhcsaládot vásárolt, jelenleg több mint kétszáz családja van két saját telephelyén.
„Az elmúlt években számos kihívással és nehézséggel kellett szembenéznünk. A méhészkedés egy életen át tartó tanulási folyamat, a méhek minden szezonban újabb és újabb tanulságokkal szolgálnak. Kezdetben a megtermelt mézet felvásárlóknak adtam el, az így befolyt bevételt pedig teljes egészében a méhészet fejlesztésére fordítottam.

Fotó: Bella Huba
A célom mindig az állomány bővítése volt, ezért sokat dolgoztam, például a kaptárakat saját kézzel készítettem. Voltak, vannak egyéb nehézségek is. Az évek során emelkedtek az alapanyagárak, a fa, az üzemanyag, a cukor mind jelentős költségnövekedést jelentettek.
2020-ban lehetőségem nyílt pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására, sikerrel. Ennek köszönhetően végre nemcsak a bevételből tudtam fejleszteni: korszerűsítettem méhészeti eszközeimet, új kaptárakat vásároltam, és felépítettük saját pörgetőházunkat is. A legnehezebb időszak a világjárvány idején volt: a cukor ára megduplázódott, a méz felvásárlása szinte teljesen leállt.
Tavaly elkészült a webáruházunk, és aktívan jelen vagyunk a közösségi média felületein is „– mondta Németh Norbert, aki folyamatosan bővíti termékkínálatát, és igyekszik más-más különlegességgel felkelteni vásárlói érdeklődését.
Fő célja, hogy visszahozza az emberek mindennapjaiba a mézfogyasztás kultúráját.
„Mézkülönlegességeink egyedülálló jellemzője, hogy más méhészeti termékek jótékony hatásait is felhasználjuk, például virágporral és propolisszal gazdagítva őket, így még egészségesebbé téve azokat.

Emellett ínycsiklandó finomságokat is kínálunk, mint például csokis méz vagy akácmézben válogatott dióféléket. Mézeinket, termékeinket ma már több neves szálloda, étterem, cukrászda is használja, ez számomra egyszerre elismerés és motiváció a folyamatos fejlődéshez.
A méhekkel való munka nagy odafigyelést igényel. A szélsőséges időjárási jelenségek, mint a váratlan fagyok, hosszú esőzések vagy forró, száraz nyarak megzavarhatják a méhek gyűjtőmunkáját, amik jelentősen csökkenthetik a mézhozamot.