0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

Mely gyümölcsök a legjobban ajánlottak a cukorbetegeknek?

A cukorbetegséggel, illetve annak kezelésével kapcsolatban jelenleg elég sok tévhit, félreértés, megkérdőjelezhető állítás kering a fejekben. Az egyik ilyen, hogy a cukorbetegeknek megtiltják a gyümölcsfogyasztást.

Amikor lebeszélik a cukorbetegeket a gyümölcsök fogyasztásáról az egyik legfontosabb ételcsoportot menesztik az étrendjükből. Azokat az élelmiszereket, amelyek nélkülözhetetlenek a gyógyulásukhoz, illetve a szervezetük betegségmentesen tartásához. A 2-es és 3-as típusú cukorbetegek, -mint ahogy a túlsúlyosak és elhízottak úgyszintén- alultápláltak. A szervezetük szó szerint éhezik, és a minőségi táplálékösszetevők tekintetében akár komoly hiányokat is találhatunk náluk. (Ez is közrejátszik abban, hogy nem tudnak fogyni, hatékonyan emészteni és meggyógyulni.) Ezen pedig úgy javíthatunk, ha megnöveljük étrendjükben a növényi eredetű táplálékok mennyiségét, elsősorban a zöldségekét, de azért a gyümölcsök is igen fontosak.

Mértékkel fogyasztva, természetes formájukban. Nem gyümölcsléként, nem lekvárként, nem édességek díszítőelemeként. Hanem ha lehet héjastól, rostokkal együtt.
áfonya egészség szem látás
Illusztráció
Fotó: Kari Dickinson, Pixabay

A gyümölcsök védelmében

A gyümölcsök tartalmaznak ugyan természetes cukrokat, de olyan alapvető tápanyagok társaságában, mint a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, fitonutriensek, illetve rostok, amelyek fontosak az egészségmegőrzéshez, illetve amik egyébként segítik a vércukorszint szabályozását. És akkor térjünk rá azokra a gyümölcsökre, amelyek minden szempontból tökéletesek a cukorbetegeknek.

fagyasztott bogyós gyümölcs
Fotó: Freepik

Bogyós gyümölcsök

Kétség sem fér hozzá, hogy szupertáplálékok, ezért a cukorbetegek étrendjéből sem hiányozhatnak. Az áfonya, a málna, a szeder tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal, miközben természetesen alacsony a cukortartalmuk.

A bennük található rostok lassítják a cukrok felszívódását, ezért nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet és nem követelnek túl sok inzulint.

Naponta egy maréknyi bogyó elfogyasztása nemcsak hogy megengedhető, egyenesen kötelezővé kellene tenni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: