Amikor lebeszélik a cukorbetegeket a gyümölcsök fogyasztásáról az egyik legfontosabb ételcsoportot menesztik az étrendjükből. Azokat az élelmiszereket, amelyek nélkülözhetetlenek a gyógyulásukhoz, illetve a szervezetük betegségmentesen tartásához. A 2-es és 3-as típusú cukorbetegek, -mint ahogy a túlsúlyosak és elhízottak úgyszintén- alultápláltak. A szervezetük szó szerint éhezik, és a minőségi táplálékösszetevők tekintetében akár komoly hiányokat is találhatunk náluk. (Ez is közrejátszik abban, hogy nem tudnak fogyni, hatékonyan emészteni és meggyógyulni.) Ezen pedig úgy javíthatunk, ha megnöveljük étrendjükben a növényi eredetű táplálékok mennyiségét, elsősorban a zöldségekét, de azért a gyümölcsök is igen fontosak.

Fotó: Kari Dickinson, Pixabay
A gyümölcsök védelmében
A gyümölcsök tartalmaznak ugyan természetes cukrokat, de olyan alapvető tápanyagok társaságában, mint a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, fitonutriensek, illetve rostok, amelyek fontosak az egészségmegőrzéshez, illetve amik egyébként segítik a vércukorszint szabályozását. És akkor térjünk rá azokra a gyümölcsökre, amelyek minden szempontból tökéletesek a cukorbetegeknek.

Bogyós gyümölcsök
Kétség sem fér hozzá, hogy szupertáplálékok, ezért a cukorbetegek étrendjéből sem hiányozhatnak. Az áfonya, a málna, a szeder tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal, miközben természetesen alacsony a cukortartalmuk.
Naponta egy maréknyi bogyó elfogyasztása nemcsak hogy megengedhető, egyenesen kötelezővé kellene tenni.