0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 19.

A szamóca lenne a fiatalság kulcsa?

Az öregedés, pontosabban szervezetünk elhasználódásának tünetei az egyik legkevésbé elfogadható folyamat. A szamóca egy fantasztikus „eszköz” testünk karbantartásához, degenerációjának lassításához.

Habár bogyós gyümölcsnek tartjuk, a szamóca nem az, aminek elsőre látszik. A rózsafélék családja gyakran okoz meglepetéseket, és a szamóca esetében sincs ez másképp. Hiszen amit mi gyümölcsnek vélünk, az valójában egy meghúsosodott vacok, melyeken kívül sorakoznak, többé-kevésbé besüppedve az aszmagtermések. Ettől a furcsaságától eltekintve rettentően finom és segít, hogy tovább maradjunk egészségesek és fiatalosak.

„Jószívűvé” tesz

A szamóca piros színe az antocianinnak, egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületnek köszönhető. Az antocianinok csökkentik a trigliceridszintet, ez azért nagyon lényeges, mert a magas trigliceridszint a szívbetegségek magasabb rizikójával jár kéz a kézben. Amikor a trigliceridek lebomlanak, melléktermékeket hagynak maguk után, amelyek gyulladást okoznak, ragadós lerakódásokat vonzanak az érfalakra és eltömítik az ereket csökkentve a keresztmetszetüket. A könnyen bejárható, rugalmas, és tiszta érrendszer létfontosságú az egészséges szívműködéshez, a magas vérnyomás, illetve elzáródásos panaszok (például szívinfarktus, sztrók) megelőzéséhez.

szamócaJavíthatja a bél mikrobióta egészségét

Az Illinois Institute of Technology Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a szamóca milyen módon hat a mikrobiótára. És csupán néhány hetes kísérletük hatalmas előrelépés volt ennek körvonalazásához.

A kísérletükben résztvevők egyik csoportjának szamócaitalt, míg a másiknak egy minden tekintetben szamócaitalnak tűnő placebokészítményt adtak. Mindenki négy hétig fogyasztotta a neki kijelölt italt, majd négy hét szünetet tartottak, és további négy hétig a másik csoport italát fogyasztották.

Az epesavak számára, melyek egyébként a lipidek felszívódását segítik kétféle út létezik, vagy újrahasznosítódnak, vagy elhagyják az emésztőrendszert. És itt jönnek képbe a mikrobák, ők alakítják át az epesavakat.

A kutatás vezetője szerint az átalakult, és átalakulatlan epesavak, illetve metabolitok kényes egyensúlya hatással lehet a vastagbél egészségére, illetve az egész test egészségére. Megfigyeléseik szerint a négyhetes szamócafogyasztás csökkentette bizonyos másodlagos epesavak koncentrációját a placeboitalt fogyasztók értékeihez képest.

szamóca
Illusztráció: Pixabay
Ez az eredmény pedig arra utal, hogy a rendszeres szamócafogyasztás megváltoztatja az epesavak mikrobiális anyagcseréjét, ami számos egészségügyi előnyben megnyilvánulhat, például a bélfalak permeabilitásának csökkenésében, a vastagbélgyulladás csökkenésében, valamint egészségesebb mikrobiális közösség kialakulásában.

Lassítja az öregedést

Sejtjeink nem örökéletűek. Normális körülmények között amint lejár az idejük, vagy az élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenvednek el, meghalnak. Ezt követően a szervezet szétszereli, kiüríti, illetve egyes részeiket újrahasznosítja. Azonban némelyik idős, vagy károsodott sejt egyszerűen nem akar megsemmisülni. És ezzel nemcsak az a gond, hogy foglalják a helyet, hanem hogy morcos, undok zombisejtekké válnak, és „megmérgezik” a környezetüket. A szamóca flavonoidjai megértetik velük, hogy ez így nincs rendjén. Azzal hogy lesöpri a színről a károsodott sejteket, nem okozhatnak több bajt, nem válhatnak karcinogénekké, nem „fertőzhetnek meg” másokat, hanem átadják helyüket az új, egészséges sejteknek, amelyek ismét optimálisan el tudják látni a feladataikat.

A szamóca tehát abban segít nekünk, hogy rendet tesz a sejtek között, a lehetséges bajkeverőket eltávolítják, hogy csak kifogástalan állapotban lévő, jól működő sejtek maradjanak a szolgálatunkban.

Fiatalon tartja az agyunkat

Antioxidánsai javítják a kognitív funkciókat azáltal, hogy segítenek megőrizni az idegsejtek épségét és stimulálni az egymás közötti kommunikációjukat. A szamócafogyasztás tehát javítja az agyműködést és lassítja a kognitív hanyatlást. Egy tanulmány szerint a rendszeres szamócafogyasztók körében akár 34%-kal csökkenhet az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy a szamóca képes enyhíteni a krónikus gyulladás mértékét, ami számos további krónikus probléma kiindulópontja, illetve súlyosbítója.

A szamóca íze, illetve hatóanyagtartalma az érés során fokozódik, szóval a legpirosabb tényleg a legfinomabb, és annak van a legmagasabb hatóanyagtartalma.

Fitonutrienseinek köszönhetően a szamóca számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe, mint például a vérnyomás csökkentése, a szív egészségének javítása, a kognitív funkciók segítése, valamint a bélrendszer egészségének javulása.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: