Habár bogyós gyümölcsnek tartjuk, a szamóca nem az, aminek elsőre látszik. A rózsafélék családja gyakran okoz meglepetéseket, és a szamóca esetében sincs ez másképp. Hiszen amit mi gyümölcsnek vélünk, az valójában egy meghúsosodott vacok, melyeken kívül sorakoznak, többé-kevésbé besüppedve az aszmagtermések. Ettől a furcsaságától eltekintve rettentően finom és segít, hogy tovább maradjunk egészségesek és fiatalosak.
„Jószívűvé” tesz
A szamóca piros színe az antocianinnak, egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületnek köszönhető. Az antocianinok csökkentik a trigliceridszintet, ez azért nagyon lényeges, mert a magas trigliceridszint a szívbetegségek magasabb rizikójával jár kéz a kézben. Amikor a trigliceridek lebomlanak, melléktermékeket hagynak maguk után, amelyek gyulladást okoznak, ragadós lerakódásokat vonzanak az érfalakra és eltömítik az ereket csökkentve a keresztmetszetüket. A könnyen bejárható, rugalmas, és tiszta érrendszer létfontosságú az egészséges szívműködéshez, a magas vérnyomás, illetve elzáródásos panaszok (például szívinfarktus, sztrók) megelőzéséhez.
Javíthatja a bél mikrobióta egészségét
Az Illinois Institute of Technology Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a szamóca milyen módon hat a mikrobiótára. És csupán néhány hetes kísérletük hatalmas előrelépés volt ennek körvonalazásához.
A kísérletükben résztvevők egyik csoportjának szamócaitalt, míg a másiknak egy minden tekintetben szamócaitalnak tűnő placebokészítményt adtak. Mindenki négy hétig fogyasztotta a neki kijelölt italt, majd négy hét szünetet tartottak, és további négy hétig a másik csoport italát fogyasztották.
A kutatás vezetője szerint az átalakult, és átalakulatlan epesavak, illetve metabolitok kényes egyensúlya hatással lehet a vastagbél egészségére, illetve az egész test egészségére. Megfigyeléseik szerint a négyhetes szamócafogyasztás csökkentette bizonyos másodlagos epesavak koncentrációját a placeboitalt fogyasztók értékeihez képest.

Lassítja az öregedést
Sejtjeink nem örökéletűek. Normális körülmények között amint lejár az idejük, vagy az élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenvednek el, meghalnak. Ezt követően a szervezet szétszereli, kiüríti, illetve egyes részeiket újrahasznosítja. Azonban némelyik idős, vagy károsodott sejt egyszerűen nem akar megsemmisülni. És ezzel nemcsak az a gond, hogy foglalják a helyet, hanem hogy morcos, undok zombisejtekké válnak, és „megmérgezik” a környezetüket. A szamóca flavonoidjai megértetik velük, hogy ez így nincs rendjén. Azzal hogy lesöpri a színről a károsodott sejteket, nem okozhatnak több bajt, nem válhatnak karcinogénekké, nem „fertőzhetnek meg” másokat, hanem átadják helyüket az új, egészséges sejteknek, amelyek ismét optimálisan el tudják látni a feladataikat.
Fiatalon tartja az agyunkat
Antioxidánsai javítják a kognitív funkciókat azáltal, hogy segítenek megőrizni az idegsejtek épségét és stimulálni az egymás közötti kommunikációjukat. A szamócafogyasztás tehát javítja az agyműködést és lassítja a kognitív hanyatlást. Egy tanulmány szerint a rendszeres szamócafogyasztók körében akár 34%-kal csökkenhet az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy a szamóca képes enyhíteni a krónikus gyulladás mértékét, ami számos további krónikus probléma kiindulópontja, illetve súlyosbítója.
Fitonutrienseinek köszönhetően a szamóca számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe, mint például a vérnyomás csökkentése, a szív egészségének javítása, a kognitív funkciók segítése, valamint a bélrendszer egészségének javulása.