A termesztés hatékonysága egyre javul, növekszik az oltott dinnyék arány, nő a termésátlag és a termésbiztonság, javul a gyümölcs pulton tarthatósága is. Mindinkább előtérbe kerülnek a vásárlói igényeket jobban kielégítő kisebb méretű, magnélküli vagy magszegény fajták és kuriózumként feltűnnek a sárgabelű dinnyék is.

A hazai dinnyetermesztés számokban
Jelenleg, több mint 1300 gazda termeszt görögdinnyét és 310-en sárgadinnyét. A termesztők száma a tavalyihoz képest 9%- illetve 15%-kal növekedett. A termőterületet görögdinnye esetében – a tavalyihoz hasonlóan – 3590 hektár, míg a sárgadinnye termőterülete 707 hektár, ami jelentős 62 százalékos növekedést mutat.
Az export lehetőségei továbbra is adottak, elsődlegesen Szlovákia, Csehország és Lengyelország a három célország. A sárgadinnye termesztése perspektivikusan növekvő tendenciát mutat, az export mennyisége 31%-kal nőtt a tavalyi esztendőben. A hazai kereskedelemben 60-65 százalék a szupermarketek értékesítési aránya, és 35-40%-ot tesznek ki a piacok, zöldségesek, valamint az út menti értékesítés.
Dinnyéből az egy főre jutó éves fogyasztásunk eléri a 10-12 kilogrammot, sárgadinnyéből pedig a 1,5 és 2,2 kilót, ami első hangzásra kicsit soknak tűnik, de Nagy István szerint van még hová fejlődnünk, a légyen, hogy megéri a hazait választani, mert frissebb, finomabb és a hazai gazdákat támogatjuk vele.