
„Az elmúlt években folyamatosan nőtt a boltokban az importált zöldségek aránya, leginkább a fogyasztók árérzékenységéből adódóan. A téli-kora tavaszi szezonban elkerülhetetlen a külföldi áru behozatala, de áprilistól októberig terjedő hajtatási főszezonban a hazai termelők is ki tudnák elégíteni első osztályú termékkel a piacot.” -hangsúlyozta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke, a szövetkezet szentesi sajtótájékoztatóján.
„A termelők célja, hogy az import visszaálljon a 2019 körüli szintre, amikor a hazai termékek jelenléte és a megítélése is sokkal pozitívabb volt.
Mivel pünkösdre megvalósult a 80% fölötti belföldi arány a boltokban, bizonyítja, hogy nem irreális elvárás a korábbi időszak ellátása sem.”
Jelentős importnyomás
„Az egyre erősödő importnyomás nem újkeletű probléma, hanem 15 éves tendencia.” – vette át a szót Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke. „Az import térnyerését három tényező is erősen befolyásolja, amely közül legjelentősebb talán a hazai zöldség-gyümölcságazat termelési volumenének csökkenése. Az egykori 2,5 millió tonnás hazai össztermelés 2019-re 2 millió tonnára csökkent, ami közel 20 százalékos visszaesést jelent. Ezzel párhuzamosan redukálódott az exportált mennyiség is, míg a hazai fogyasztás kis mértékben növekedett. Ebből adódik, hogy belföldi termelésből már kevésbé tudjuk kiszolgálni a hazai piacot „- magyarázza Apáti Ferenc.
Sikerágazat a zöldéghajtatás
„A zöldség-gyümölcs ágazaton belül a hajtatásban pozitív elmozdulás tapasztalható, különösen a dél-alföldi régióban, ahol a termelés hatékonysága egyre javul s nem csak hazai piacokra, hanem exportra is termel” – vette át a szót Nagypéter Sándor, aki további kiaknázatlan potenciált lát a közép-európai régióban, ahol szeretnének vezérhajóssá válni.
