A gyümölcsök igazi szuperélelmiszerek, melyek abszolút részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Rostokat, fontos mikrotápanyagokat, és még vizet is beviszünk velük. Azonban egyes gyümölcsök magasabb cukor- és kalóriatartalommal rendelkeznek, így nagyobb kilengést okozhatnak a vércukorszintben, és cukorbevitelünket is jócskán megdobhatják.
A SheFinds életmódportál szakértői megosztottak 3 olyan gyümölcsöt, melyek fogyasztását ne vidd túlzásba, pláne, ha diétázol.
Görögdinnye gyümölcsök
Bár kalóriatartalma alacsony, glikémiás indexe magas (72), ezáltal fogyasztása jelentős vércukorszint-emelkedést okozhat, kiváltképp, ha önmagában, fehérje- és zsírforrás nélkül fogyasztod.
Tipp: fogyaszd valamilyen zsírosabb tejtermékkel, például fetasajttal vagy görög joghurttal. Akár olajos magvakat is ropogtathasz hozzá, a lényeg, hogy kiegyensúlyozott kisétkezés részeként fogyaszd a görögdinnyét. Így jobban laktat, kevesebbet eszel belőle, azaz kevesebb cukrot is viszel be, és az egészséges zsírforrást még a vércukorszinted is meghálálja.

Szőlő gyümölcsök
A szőlő természetes módon magas fruktóztartalmú gyümölcs, ráadásul szemenként csipegetve könnyen túlzásba lehet vinni fogyasztását.
A közepes glikémiás indexű gyümölcsök közé tartozik (GI: 50-59), mérsékelten emeli meg a vércukorszintet.
Tipp: a szőlő rengeteg antioxidánst tartalmaz, ilyen például a rezveratrol, mely jó hatással van a szívre. Semmiképp ne iktasd ki az étrendedből, kár lenne a sok-sok jótékony antioxidánsért és rostért! Nem véletlen, hogy dióval, zsírosabb sajttal szokták kínálni: ha ezekkel együtt fogyasztasz pár szemet belőle, nem fogsz meglódulni a cukorbevitellel, ráadásul sokkal tovább fog energiát biztosítani számodra a gyümölcs.

Mangó
100 grammja szintén nagyjából 15 gramm cukrot tartalmaz, így magas cukortartalmú gyümölcsnek számít. Egy közepes méretű mangóval nagyjából 120-180 kalóriát viszünk be. Aszalva a mennyiségek még nagyobbak lesznek, így válaszd inkább a friss gyümölcsöt, diéta alatt pedig kifejezetten figyelj oda, hogy ne ess túlzásba vele.
Tipp: ugyanúgy, mint az előző két gyümölcs esetében, itt sem mindegy, mivel fogyasztod. Lassítsd a cukrok felszívódását, egyél a mangó mellé valamilyen olajos magvat is, például kesudiót, mandulát! Vagy vágj kis kockákat belőle és keverd görög joghurthoz, amit egy kis chia maggal is magszórhatsz.
