A ferde vágás növeli a vízfelvételi felületet, a víz alatti vágás pedig megakadályozza, hogy légbuborékok kerüljenek a szállítóedényekbe, ami elzárná a víz útját. A legjobb, ha minden nap, vagy minden második nap visszavágjuk. Ilyenkor öblítsük ki a vázát, hogy tiszta helyre, frissen készített tápoldatba kerüljön vissza.
A jó hely legalább olyan fontos, mint a jó időpont és a megfelelő táplálék
A táplálás és hidratálás mellett másik fontos feladat a párologtatás csökkentése. Ezért ne meleg szobába, napos helyre állítsuk a vázát, hanem keressünk neki egy hűvös, párás, közvetlen napfénytől távol eső, huzattól védett, füstmentes zugot.
Vagy virágcsokor, vagy gyümölcskosár
A kettő együtt nem igazán szerencsés. A gyümölcsök és a zöldségek etiléngázt bocsátanak ki állás, illetve utóérlelődés során, ami gyorsítja a virágok öregedését, és hervadását, vagyis megrövidíti életüket.
Nem szereti a társaságot
A nárcisz igencsak magának való egy virág, ami azt jelenti, hogy a vázán nem szeret osztozkodni. Ha mégis vegyes csokorba szeretnénk kötni, akkor néhány órára tegyük külön vázába, és csak miután jól kiengedte magából a mérgét, eresszük össze a többiekkel.

Állítsuk meg a nedvedzést
A tejnedvet eregetők is egyedi eljárást igényelnek, Ez annyiból áll, hogy szárukat 2-3 cm mélyen 90-100 °C-os vízbe mártjuk kb. 5 másodpercre.
Ütögessük meg
A durvább szövetű, vagy fásszárú virágok (orgona, rózsa, dália, krizantém, napraforgó) végét kalapáljuk meg óvatosan, vagy hosszanti irányban vágjuk be 2-3 cm mélyen. Ez megnöveli a vízfelvételi felületet.